+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Koska kertoa työntekijöille yrityskaupasta?

Yrityksen myyminen on omistajille hyvä juttu ja kaikkia hymyilyttää matkalla pankkiin. Työntekijöille kauppa tulee useimmiten yllätyksenä. Pelko omasta tulevaisuudesta on yleensä ensimmäinen reaktio. Tämä on ymmärrettävää, mutta kommunikaatio oikeaan aikaan ja sopivalla viestillä voi lieventää tuskaa.

Milloin kaupasta työntekijöille kannattaa kertoa? Kaupanteon ollessa kesken, kannattaa tieto pitää mahdollisimman pienessä piirissä. Liian aikaisin kerrottu tai vuotanut tieto aiheuttaa turhaa epävarmuutta. Epävarmuus heikentää tekemistä ja näkyy tuloksessa.

Jo yrityskauppaan lähdettäessä kannattaa miettiä kenelle kerrotaan ja missä vaiheessa. Mitä pienempi yritys, niin sitä tärkeämpää on suunnitella viestintä.  Pienen yrityksen työntekijöillä on yleensä suurempi tunneside yritykseen ja sen vetäjään. Vaikka eettisesti tuntuisi oikealta kertoa omalle porukalle yrityskaupasta, niin väärällä ajoituksella voi olla vakavia seurauksia. Riskiä välttelevät henkilöt alkavat päivittää CV:itään ja etsiä uutta työpaikkaa. Avainhenkilöiden menettäminen väärään aikaan voi kaataa koko kaupan.

Mitä useammalle henkilölle kaupasta kerrotaan, sitä laajemmalle tieto leviää. Pahimmillaan juorut kantautuvat kilpailijoiden korviin ja röyhkeät rekrytoijat alkavat soitella avainkavereiden perään. Asiakkaat ihmettelevät ja vaihtavat toimittajaa. Kerro siis vain niille joiden täytyy tietää.

Jos tieto yrityskaupasta vuotaa organisaation sisällä, niin se aiheuttaa turhaa keskustelua ja epävarmuutta. Patenttivastaus siinä tapauksessa on, että yhtiö keskustelee sijoituksesta. Se yleensä koetaan positiivisena asiana.

Koska ostajat ostavat liiketoiminnan ja teknologian lisäksi osaamista, niin joukkueen koossa pitäminen on tärkeää. Joillekin on kuitenkin pakko kertoa omistajien, hallituksen ja toimitusjohtajan lisäksi. Kannattaa jakaa tiedonjanoiset kahteen tai kolmeen ryhmään. Ensiksi kerrotaan niille, joita tarvitaan kauppaprosessin aikana. Toiseksi sellaisille, joiden tehtävänä on huolehtia liiketoiminnan sujuvuudesta kaupan toteutumiseen saakka. Kolmantena ja viimeisenä tulee loput henkilökunnasta.

Ostaja haluaa aina prosessin aikana tavata ostettavan yrityksen henkilöitä. Eli ensimmäinen ja toinen ryhmä täytyy valmistaa tuleviin tapaamisiin. Joissakin tapauksissa informoidut henkilöt ovat jopa tehneet henkilökohtaisen vaitiolositoumuksen (NDA), jotta voidaan välttää turhat tietovuodot. Kaupan toteutumisen kannalta kriittisille henkilöille kannattaa tehdä taloudellinen insentiivi kaupan maaliin saamiseksi. Raha auttaa myös pitämään suun supussa.

Kolmannelle ryhmälle kerrotaan järjestelystä heti kaupan toteuduttua. Tällöin on hyvä olla myös ostavan organisaation edustaja paikalla vastaamassa kysymyksiin. Varsinkin, jos varsinaisen kaupan lisäksi on henkilökunnan kannalta huonoja uutisia.

Kaikki yrityskaupat eivät mene maaliin. Tämä on tärkein syy olla kertomatta koko henkilökunnalle liian varhain. Epävarmuus omasta tulevaisuudesta heikentää sitoutumista ja moraalia vaarantaen liiketoimintaa. Tieto kaupasta ja sen kaatumisesta jättää pysyvän epäluulon omistajia kohtaan. Johto voi olla pettynyt, mutta yleensä kestää takapakin.