+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Lähdekoodin escrow

Kun pieni softapaja toimittaa eli lisensoi suuryritykselle ohjelmiston liiketoiminnan kannalta kriittisen tärkeään rooliin, voi ostaja haluta suojaa sitä tilannetta varten että myyjä häviää kartalta. Ammattimaiset ostajat tuuppaavat yrittäjäpolon nokan eteen sopimusnivaskan, jossa yhtenä kohtana, tai tyypillisemmin erillisenä sopimusliitteenä, on escrow, eli toimitetun ohjelmiston lähdekoodin tallettaminen kassakaappiin sitä varten, että myyjä ei enää ole vastaamassa tekemisistään. Tämä kassakaappi voi sopimuksesta riippuen sijaita asiaan erikoistuneen escrow-agentin tiloissa, asiakkaan lakiosastolla tai jossain muussa turvapaikassa. Johtavana ajatuksena talletukselle on se, että myyjän hävitessä kuvioista voi asiakas hakea lähdekoodin kassakaapista ja näin yrittää itse selvitä ohjelmiston ylläpito- ja muutostarpeista.

Escrow –menettely herättää joukon kysymyksiä: Riittääkö pelkkä lähdekoodi asiakkaalle vai tarvitaanko kattavat suunnitteludokumentit? Kuinka usein escrowssa oleva lähdekoodi pitää päivittää? Onko menettelystä viime kädessä mitään todellista turvaa asiakkaalle vai onko kyseessä vain juridinen muodollisuus, jonka lopputulos on vain näennäinen turva? Näitä ja muita kysymyksiä sekä myyjä että asiakas joutuvat pohtimaan sopimusta hinkatessaan. Myyjänä olevalle softapajalle escrow-menettely on aina vastenmielinen, mutta jos se on kaupanteon edellytyksenä, niin monesti tämä katkera kalkki on nieltävä.

Escrow-sopimuksessa on eräs kohta, joka pitää pohtia erityisen tarkkaan: escrown vapautusehto. On ihan ymmärrettävää, että myyjän mennessä konkurssiin vapautusehto laukeaa – sehän on koko sopimuksen perustarkoitus. Mutta varsinainen piilevä aikapommi on se, jos escrown vapautusehtona on myyjäyrityksen määräysvallan muuttuminen eli change of control. Määräysvalta voi siirtyä monellakin tavalla, mutta tyypillisin lienee yrityskauppa.

Kun softapajaa ollaan myymässä, niin esisopimuksen jälkeen firman ostaja tekee paperien tarkastuksen eli due diligencen. Jos tässä tarkastuksessa löytyy kauppasopimuksia, joissa on lähdekoodin escrow-talletus, niin ostajalla alkavat hälytyskellot soimaan. Jos escrow-sopimuksista löytyy vapautusehtona change of control, niin on suuri riski että ostaja juoksee karkuun ja yrityskauppa jää tekemättä. Vaikka escrowsta vapautettua lähdekoodia ei tyypillisesti saa käyttää mihinkään muuhun kuin sovittuun ylläpitoon, niin silti lähdekoodin paljastuminen vieraan organisaation softanikkareille aiheuttaa aina riskin ohjelmiston ydinajatusten laittomasta kopioinnista kilpailevaan käyttöön.

Ennen kuin tuuppaa nimen alle lähdekoodin escrow-sopimukseen, niin asiasta kannattaa keskustella yhtiön hallituksessa ja pääomistajien kanssa. On äärimmäisen ikävää, jos portit yrityksen myymiseen sulkeutuvat operatiivisten kauppasopimusten vuoksi.