+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Myydäänkö teknologiafirmoja liian halvalla ulkomaalaisille?

Yrittäjän kannalta firman myymiselle löytyy monta motiivia. Näitä pohdimme muun muassa blogeissamme Sarjayrittäjä 2.0 ja Koska on oikea aika myydä.

Kokonaan toinen ruikutuksen aihe on se, myydäänkö yrityksiä liian varhain ja halvalla. Tai kääntäen, miksei Suomeen synny globaaleja menestyjiä. Tekesin pääjohtaja Pekka Soini valitti aiheesta 19.9.2016 Kauppalehden sivuilla (Talouselämästä lainatusta haastattelusta). Soini toteaa: ”suomalaiset innovaatiot myydään liian nopeasti ja liian halvalla ulkomaille, koska kotimaasta ei löydy pääomia nopean kasvun riskirahoitukseen.” Julkinen taho kannustaa yrittäjiä ottamaan kohtuuttomasti riskiä joko omilla tai jonkun muun rahoilla.

Kun asiaa tarkastelee Euroopan tasolla, niin emme ole yksin huolemme kanssa. Joitakin vuosia sitten Suomessa ihailtiin Israelin VC-sceneä ja systeemin luomia huippufirmoja. Tuoreessa The Jerusalem Post julkaisun artikkelissa viitataan Milken Instituten tutkimuksen tuloksiin. Yllättäviä havaintoja: liian vähän pääomia kasvuvaiheeseen, pieni kotimarkkina kriittisen koon saavuttamiseen, kansainvälisen liiketoiminnan osaajien puute, jne. Saman kaltaisia kirjoituksia löytyy myös muista maista, kuten Englannista. Onko todella niin, että isoja globaaleja teknologiayrityksiä ei yksinkertaisesti Euroopassa ole kuin muutama per maa?

Amerikkalaiset ovat ahkerasti ostaneet firmoja kotimarkkinansa ulkopuolelta. Jenkeillä tuntuu olevan kaikki hyvin. On pääomia, iso kotimarkkina ja osaamista. Amerikkalaisia tai sinne muualta kotiutuneita menestyjiä yhdistää ainakin yksi seikka. He ovat 2.0, 3.0 tai 4.0 version yrittäjiä. Kun olet tehnyt osakkeenomistajille rahaa useamman kerran, niin pääomat haluavat tehdä kanssasi duunia. Osaajia helppo löytää tai paremminkin voit valita kenen kanssa seuraavaan hankkeeseen lähdet.

Suomessa on esimerkkejä sarjayrittäjistä, jotka ovat kyenneet keräämään merkittäviä pääomia kasvun rahoittamiseen. Nämä yrittäjät ovat nimenomaan sarjayrittäjiä, jotka ovat jo myyneet yhden tai useamman yrityksen. He tietävät miten maailmanvalloituspeliä pelataan.

Tämän jutun alussa viittaamassani blogissa todettiin neuvonantajista: ”me olemme tehtaita, joissa valmistetaan sarjayrittäjiä versiota 2.0 parantamaan suomalaista kilpailukykyä ja hyvinvointia”. Näillä yrittäjillä riittää riskinottokykyä ja taitoa tehdä globaaleja menestyviä suomalaisia teknologiayrityksiä.