+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Myydäkö yritys aikaisin?

Yrityksen omistajat joutuvat joskus tilanteen eteen, missä mietitään yrityksen myynnin tai rahoituksen oikeaa ajankohtaa. Kannattaako myydä yritys aikaisessa vaiheessa? Vai kehittäisikö firmaa vielä viisi vuotta? Ottaisiko rahaa pääomasijoittajalta, kun niitä tuntuu nurkissa pyörivän?

Ajatus firman myynnistä kymmenellä miljoonalla kuulostaa hienolta. Vielä hienommalta kuulostaa 50 miljoonan hintalappu. Tuon jälkimmäisen arvon ulosmittaamiseen aikaa voi kulua useita vuosia. Firmaa voi joutua pääomittamaankin kasvun rahoittamiseksi.

Kysymys ei ole aivan sama, kuin Aku Ankasta tuttu ”rahat vai kolmipyörä”. Oikea kysymys saattaa olla, että otanko 50% kymmenestä miljoonasta nyt vai 10% 50 miljoonasta vuosien päästä?

Jollei yrityksesi ole hyperkasvuvauhdissa eli kasva kymmeniä prosentteja vuodesta toiseen, niin tuo ensimmäinen vaihtoehto on todennäköisesti se oikea. Lisäksi ”supercellien” kaltaiset yritykset ovat erittäin arvokkaita, joten mahdollisia ostajia on markkinoilla vähemmän. Matalammin arvostetut yritykset voivat toki saada pääomia, mutta omistuksen liudentuminen on varmaa. Pääomasijoittajan tullessa mukaan täysi kontrolli yritykseen katoaa.

Vaikka yritys myydään aikaisin, voi sen liiketoiminta uudessa kodissa kukoistaa ja skaalautua aivan toisella tavalla. Ostajalla usein on merkittävä asiakaspohja, johon sen iso myyntikoneisto voi tuotetta tai palvelua myydä. Uudella omistajalla on todennäköisesti varaa markkinoida tuotettasi budjetilla, mistä olet voinut vain unelmoida. Uusi omistaja vieläpä haluaa panostaa kehitystyöhön ja odottaa sinun ajattelevan isosti.

Vaikka yrityksesi olisi varhaisessa vaiheessa tai pieni, ei se tarkoita sitä, että sinun pitäisi olla vaatimaton tavoitteesi suhteen. Ostajat arvostavat sitä, että yrittäjällä on selkeä visio ja kunnianhimoiset tavoitteet. Pelkästään kotimaassaan pyörivistä pajoista ei isoja summia makseta.

Meillä suomessa on useita esimerkkejä, missä yrittäjä 1.0 on myynyt yrityksensä varhain. Näin saaduilla pääomilla yrittäjä 2.0 voi rauhassa miettiä uusia konsepteja ja liiketoimintamalleja ilman taloudellista ahdinkoa. Sinun ei myöskään tarvitse olla heti käsi ojossa ruinaamassa ulkopuolista pääomaa ja näin dilutoida omistustasi alkumetreillä. Olisiko Supercell, Kiosked ja moni muu menestyjä nykyisessä tilanteessaan, jos yrittäjä olisi ensimmäistä kertaa pappia kyydissä?