+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Ostaminen helpoksi

Kaikessa kaupankäynnissä onnistumisprosentti paranee, jos ostamisesta tehdään helppoa. Olen henkilökohtaisesti jättänyt monen monta ostamisprosessia puolitiehen, kun homma on alkanut vaikuttaa liian hankalalta. Myyjä on ajatellut vain omaa napaansa ja työntänyt vaikeudet ostajalle – tuloksena menetetty kauppa.

Yrityskauppoja koskee ihan sama lainalaisuus: ostaminen on tehtävä helpoksi. Myytävässä yrityksessä on tehtävä suursiivous ennen kuin se viedään markkinoille. Eniten ostamisen kitkaa tuottavat hankalat omistusrakenteet. Kaikki kontrolloimaton yhteisomistaminen on myrkkyä, samoin ydinliiketoimintaan kuulumattomat omistukselliset rönsyt. On naiivia kuvitella, että helppohan sen äveriään miljardifirman on kaupan jälkeen siivota muutaman kymmenen henkilön pikkufirman aikaansaamat sotkut. Tässä ajattelumallissa unohtuu se tosiasia, että ison ostajan siipien suojissa pienetkin sotkut kertaantuvat isoiksi ongelmiksi. Kun pikkufirma siivoilee tyyliin ”halki, poikki ja pinoon”, niin harvoin tulee muita ongelmia kuin pientä turpakäräjöintiä. Mutta kun syvätaskuinen fortune500 -firma siivoilee, niin siivoojina toimivat tonnin tunnissa laskuttavat juristit ja jokaisesta virheestä tulee niskaan miljoonavaateet.

Konsernirakenteet ovat toki ihan luonnollisia kansainvälistyville kasvuyhtiöille. Isoilla ostajilla on samanlaiset rakenteet, joten ne eivät pelota. Mutta konsernirakennettakin luotaessa kannattaa pitää omistuspohja selkeänä. Jos esimerkiksi eri maissa olevissa tytäryhtiöissä on paikallisella porukalla suoraa omistusta tytäryhtiöön, niin yrityskauppa voi aiheuttaa konfliktitilanteen. Jos emo ostettaisiin, niin tytäryhtiöiden omistajat jäisivät ”vangeiksi” epälikvidien omistustensa kanssa. Niinpä yrityskauppaan kannattaa varautua siten, että on selkeä sääntö tai laskentamalli, jolla tytäryhtiöiden omistukset konvertoidaan osakkuuksiksi emoyhtiössä.

Ehkä eniten ostajia pelottava termi on joint venture – suomeksi isännätön talo. Sehän on sama kuin suvun perintökesämökki – kaikki haluavat uida ja saunoa, mutta kukaan ei viitsi tyhjentää paskahuussia. Jos silmissä kiiltää yrityksen myynti jonain päivänä, niin joint venture osakkuusyhtiöihin ei kannata lähteä. koska niistä seuraa lähes poikkeuksetta pelkkiä hankaluuksia. Jos sellaiseen on kuitenkin sotkeentunut, niin soppa kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen firman myyntiä. Sen lisäksi että kontrolloimaton puoliomistus on äärimmäisen hankalaa arvottaa, niin yritysostajat eivät yleensä halua sotkea lusikkaansa moisiin kolhooseihin.

Mitä tästä opimme? Yrittäjällä olisi hyvä olla kaksi eriväristä pipoa hattunaulakossaan. Jokaista sopimusta tehdessään hän laittaa ensin päähän operatiivisen pipon ja pohtii, kuinka sopimus edistää päivittäistä liiketoimintaa. Sitten hän vaihtaa päähän omistajan pipon ja miettii, miltä sopimus näyttää siinä vaiheessa kun ovelta kuuluu se paljon odotettu koputus…