+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Teaser

Kun yritys päätetään laittaa myyntiin, on siitä tehtävä asianmukainen markkinointimateriaali. Infomemon, talousmemon ja yritystä esittelevän presentaation lisäksi tehdään yleensä yhden tai max kahden sivun mittainen ”teaser” tai ”one-pager”. Lyhyt ja ytimekäs on parempi kuin pitkä ja kompleksinen.

Teaser tehdään yleensä anonyymina eli siinä ei näy myytävän yrityksen nimeä. Poikkeuksiakin on. Myyntiprosessi nopeutuu huomattavasti, jos se tehdään nimen kanssa, mutta samalla toki asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja työntekijöille menee tieto siitä, että firma on myynnissä.

Teaserissa kannattaa mennä suoraan asiaan. Sen tehtävä on herättää mielenkiinto saada lisätietoa ja toisaalta se karsii sopimattomat ostajakandidaatit pois prosessia rasittamasta. Kielen tulee olla yksinkertaista ja turhia akronyymeja kannattaa välttää. Viitsitkö itse alkaa lukemaan tunkkaisen täyteen ahdettua asiantuntijadokumenttia?

Teaserissa summataan tärkeimmät syyt, miksi yritys kannattaisi ostaa:

  • Kasvu ja kannattavuus luovat perustan. Ne kannattaa esittää muutaman vuoden historiikkina – ja tietty graafina. Liikevaihdon perusteella ostajakandi saa käsityksen, mitä suuruusluokkaa yritysosto tulee olemaan. Nopea kasvu yhdistettynä kannattavuuteen on varma kiinnostuksen herättäjä.
  • Yhtiöllä pitää olla mieleenpainuva slogan tai mission statement. Tässä kohtaa ei vaatimattomuutta palkita. Mitä törkeämpi väittämä, sen paremmin se jää mieleen!
  • Suhteet yhteistyökumppaneihin kertovat, että yritys on osa toimialan verkostoa. Jos muutkin ovat hyväksyneet myytävän yrityksen kumppanikseen, niin voisihan se kelvata ostajallekin.
  • Nimekkäät asiakkuudet vakuuttavat, että yhtiö osaa tuottaa lisäarvoa. Onko sen parempaa todistajaa kuin ostava asiakas? On – nimekäs ostava asiakas.
  • Kaupan keskikoko kertoo, kuinka paljon vaivaa täytyy nähdä, että saadaan numerotavoitteet toteutumaan.
  • Recurring revenue eli toistuva liikevaihto tuo luottamusta ennusteiden toteutumiseen ja antaa pohjan kasvulle.
  • Oma IPR voi olla kultaakin kalliimpaa. Tarpeeksi kiinnostavalla aineettomalla pääomalla saa anteeksi vähän vaatimattomampia kasvu- ja kannattavuuslukuja. Parhaat yrityskaupat tehdäänkin, kun hinnoittelu perustuu IPR:n arvoon ostajan portfoliossa eikä myytävän yrityksen numerohistoriikkiin.