+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Toimitusjohtajan rooli exitissä

Yue Liu Edinburghin yliopistoon 2009 tekemässään väitöskirjassaan toteaa, että jos sekä ostavan että myyvän yrityksen toimitusjohtajat ovat itsevarmoja tai itseänsä täynnä (Liu käyttää väitöskirjassaan termiä narsisti), niin riskit yritysjärjestelyn epäonnistumiselle kasvavat merkittävästi. Tutkimuksessa käytiin läpi 1900 M&A transaktiota vuodelta 1993 vuoteen 2005.

Toimitusjohtajalla on aina tärkeä rooli yrityskaupassa. Hänhän on firman ykkösmyyntitykki! Kokematon toimitusjohtaja ei ymmärrä yritysjärjestelyn monimutkaisuutta ja työmäärää. Liun kuvaama toimari saattaa ajatella, että hänen pitää neuvotella kauppa, koska on toimari. Joskus toimitusjohtaja voi myös kokea yrityksen myynnin epäonnistumisena. Joillakin saattaa olla eri tavoitteet kuin osakkeenomistajilla.  Haasteet moninkertaistuvat voimakkaiden tunteiden ollessa mukana. Näin käy usein, jos toimari on yrityksen perustaja. Yksi asia on varma: toimitusjohtajan rooli muuttuu kaupan jälkeen.

Yrityskauppa on aikaa vievä prosessi ja vaatii pitkän pinnan lisäksi yksityiskohtien hallintaa. Ihmistaidot ovat koetuksella neuvotteluissa, joissa itsekeskeisyydestä ei ole apua. Yrityskauppa pitäisi tehdä toimarin duunin ohella menestyksekkäästi. Investointipankki Corum Groupin mukaan 80% itse hoidetuista M&A projekteista epäonnistuu.

Toimitusjohtaja on korvaamaton osa yritysjärjestelyä. Toki muitakin resursseja yrityksestä tarvitaan, mutta yleensä toimitusjohtaja on se, joka ensiksi hurmaa ostajan. Toimitusjohtaja on mieluummin prosessia tukeva kuin vetävä henkilö. Näin jää aikaa liiketoiminnasta huolehtimiseen. Liiketoiminta ei saa sakata kesken myyntiprosessin.

Jos kauppa sitten menee maaliin ilman neuvonantajaa vedettynä projektina, niin kuka arvioi lopputuloksen? Hallitus ja osakkeenomistajat olettavat parhaan mahdollisen lopputuloksen saavutetun, mutta miten varmistaa että viimeinenkin kivi käännettiin?