+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Valuaatio

Yritysten arvonmäärittämisestä (”valuaatio”) on kirjoitettu suuri määrä kirjoja ja artikkeleita. Aihe on asiaperäisestä lähdeaineistosta huolimatta aina yhtä tunteita herättävä ja siksi asianosaisilla riittää näkemyksiä. Tunteiden sijaan järjen ja faktojen käyttö on arvonmäärityksessä suotavaa.

Ennustettavan kassavirran varassa toimijaa on helppo arvottaa. Teknologiayritysten arvonmäärittäminen on taas erittäin vaikeaa. Mitä varhaisempi vaihe – sitä enemmän ollaan arvausten varassa faktojen sijaan. Arvauksiin riittää Excelin sijaan usein fläppitaulu.

Teknologiayritykset ovat kovin erilaisia eivätkä sovi samaan muottiin. Yrityksiä yritetään lokeroida ja arvottaa samoin menetelmin yrityksen tyypin, kannattavuuden, kasvun, markkinoiden tilan jne. mukaan. Sitten ajaudutaankin ikävään tilanteeseen, kun ostajan ja myyjän näkemykset eivät kohtaakaan.

Teknologiayritysten arvonmäärityksessä usein käytettyjä menetelmiä ovat:

  • Liikevaihtokertoimet (EV*/S)
  • Käyttökatekertoimet (EV/EBITDA)
  • Vastaavien yrityskauppojen kertoimet
  • Discounted Cash Flow (DCF) eli tulevien kassavirtojen diskontattu nykyarvo
  • Vaihtoehtoiskustannus eli mitä maksaa vastaavan tuotteen tai palvelun tekeminen

Erityisesti tulevien diskontattujen kassavirtojen analyysiin eli DCF:ään voi kompastua helposti. Lopputulokseen vaikuttaa tulevaisuuden kassavirrat ja muutama muu hankalasti määriteltävä parametri. Koska osa parametreista pitää ennustaa ja ennustaminenhan on tunnetusti ”helppoa”, niin usein lopputuloksena on täyttä roskaa.

Aineettoman pääoman yrityksen arvoa ei voi määrittää tarkasti. Parhaimmillaankin, käyttämällä useita arvonmääritysmenetelmiä, saadaan aikaiseksi hintahaarukka.  Jos hintahaarukka on kovin suuri, niin arvaus yrityksen arvosta on hyödytön. Eri ostajilla on myös erilaisia motiiveja, jotka vaikuttavat valuaatioon. Gartnerin hypekäyrän huipulla voidaan saada pientä liikevaihtoa tekevästä yrityksestä suhteellisesti kova hinta, kun taas samaisen käyrän myöhemmässä vaiheessa arvon saattaa määrätä kannattavuus ja kasvu.

Arvonmäärityksen kannalta on tärkeätä ymmärtää myös muita arvoon vaikuttavia tekijöitä kuten ostajan strategiset tavoitteet. Vaihtoehtoiskustannuksella voi olla merkittävä vaikutus yrityksen hintalappuun – kumpaankin suuntaan.

Yrityksen arvo on se, mitä ostaja on siitä valmis maksamaan.

*EV=Enterprise Value