+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Analyytikoiden tutka

/
Päivämäärä21 syys 2015
/
Kirjoittaja

Markkinoita penkovaa henkilöä kutsutaan analyytikoksi. Näitä henkilöitä meillä Suomessa on vähän. Maailmalla heitä on sitäkin enemmän – jo viisikymmentäluvun loppupuolelta asti. Teknologiamarkkinoilla tunnetuimpia nimiä ovat IDC, Gartner, Ovum ja Yankee Group. Analyytikkoyrityksiä on maailmalla satoja.

Teollisuusanalyytikko tutkii siis jotakin tiettyä markkinaa. Jotkut analyytikot tekevät enemmän määrällistä tutkimusta ja toiset taas laadullista. Tutkimuksensa tuloksena analyytikot julkaisevat raportteja, pitävät seminaareja, tekevät neuvonantotoimeksiantoja, jne. Analyytikot keskustelevat sekä markkinassa toimivien yritysten, että loppukäyttäjien kanssa muodostaakseen näkemyksen trendeistä, ongelmista ja ratkaisuista. Analyytikoita syytetään usein puolueellisuudesta, koska he toimivat läheisessä yhteistyössä teknologiaa tarjoavien yritysten kanssa. Elämä on. Analyytikoilla on merkittävä rooli jonkun markkinan osa-alueen tai teknologian ”hypettämisessä”. Joka tapauksessa, analyytikoilla on rooli myös kasvavien, markkina-asemaa hakevien teknologiayritysten tulevaisuudessa. Tämä pitää sisällään myös yritysjärjestelyt.

Analyytikoiden palveluita käyttävät yritykset tulevien investointiensa tueksi. Tuotteiden tai palveluiden tarjoajat haluavat ymmärtää markkinaa oman sisäisen tiedonhankinnan tukena. Nämä tarjoajat etsivät myös nousevia tähtiä paikatakseen oman tarjoamansa reikiä. Teknologiayrityksesi kannattaa siis olla ”tutkalla”, jotta niin loppuasiakkaat kuin kilpailijatkin voivat muodostaa objektiivisen näkemyksen yrityksestäsi. On helpompi perustella investointia, kun analyytikoidenkin mielestä yrityksesi on kuuminta hottia.

Analyytikoiden tutkaan pääsemiseksi tarvitaan muutakin kuin lehdistötiedote silloin tällöin. Se vaatii pitkäaikaista panostamista ja henkilökohtaisen suhteen luomista tärkeimpiin alasi analyytikoihin. Analyytikoille ei myydä vaan paras tapa on kertoa markkinassa olevista ongelmista ja siitä, miten yrityksesi on ne ratkaissut. Kasvava liikevaihto ja kannattavuus ovat todisteita siitä, että yrityksesi tietää mitä tekee. Jatkuva dialogi mahdollistaa luottamuksellisen suhteen luomisen. Näin yrityksesi pääsee tarinallaan suositeltavien pelureiden joukkoon. Veret seisauttava tarina korreloi valuaation kanssa.

Tarinan merkityksestä olemme kertoneet aikaisemmin blogissamme https://tuohiadvisors.com/tarinan-merkitys/