+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Arvon tuhoaminen

/
Päivämäärä17 touko 2014
/
Kirjoittaja

Väitän, että yrityksesi voi kasvaa, tehdä tulosta ja samanaikaisesti osakekannan arvo pienenee. Omituinen väite? Lisäksi väitän, että myynnin kasvu ei välttämättä lisää arvoa vaan se, mitä yrityksesi tekee ja miten se kasvattaa arvoaan.

Ostajan silmissä yrityksen arvo ei pelkästään pohjaudu menneeseen vaikka niin väitetään. Eikä mennyt todellakaan ole tae tulevasta. Ostaja toki arvostaa historiallista kehitystä, mutta parhaiten todellinen arvo saadaan ulosmitattua, kun ostaja ymmärtää mitä ostamallaan saa aikaiseksi tulevaisuudessa.

Jokainen voi tietämättään olla tuhoamassa yrityksensä arvoa. Miten voit estää arvon eroosio?

Yrityksellä pitää olla johto, joka ei ole perustajasta tai pääomistajasta riippuvainen. Luopumisen tuska on varmasti kova, mutta näin pienennät riskejä ostajan silmissä. Osaavalle johdolle on maksettava reilusti ja myös rakennettava palkitseminen omistamisen kautta. Se voi sattua, mutta maksaa itsensä takaisin reilusti. If you pay peanuts, you get monkeys!

Älä aliarvioi kilpailijoitasi. Ilman kilpailua ei ole markkinaa. Verkottuminen ja yrityksesi tunnetuksi tekeminen lisäävät yrityksesi arvoa. Suhteet markkinasi strategisten pelureiden ja kilpailijoittesi kanssa ovat tärkeitä. Tiedät paremmin mitä markkinallasi tapahtuu ja voit reagoida nopeammin. Nuo peijakkaat vieläpä usein ostavat firmoja, jotka ovat tuttuja.

Tee sitä mistä asiakkaat ovat valmiit maksamaan. Se voi olla aivan jotakin muuta mitä itse haluaisit tehdä – taas sattuu. Jatkuva asiakkaiden palautteen kuuleminen ja markkinan ymmärtäminen auttaa ennakoimaan tulevaa. Asiakkaitakin kuunnellessa on oltava varovainen. Älä innostu kaikesta mitä asiakkaasi sinulta pyytävät. Kaikki liikevaihto ei ole saman arvoista ostajan mielestä, joten karsi rönsyt riittävän ajoissa.

Jokaista liiketoimintapäätöstä tehdessä on pidettävä numerot mielessä. Tasetta vahvistavat liikkeet palkitaan korkeammalla valuaatiolla. Jos et ymmärrä toimenpiteittesi vaikutusta kassavirtaan tai käyttöpääomaan, olet heikoilla jäillä. Strategiset liikkeet ilman numeerisia tavoitteita ovat itsensä huijaamista.

Huolehdi rahoitustarpeistasi silloin kun et rahaa tarvitse. Sitten kun rahasta on tiukkaa, et sitä ulkoa saa. Kasvu vaatii pääomia ja sen tietää myös mahdollinen ostaja.

Kun yrityksesi on kunnossa niin sen arvokin on korkeimmillaan. Kuten eräässä aikaisemmassa blogissani totesin, myyjän on myös ymmärrettävä ostajakohtaisesti vastapuolen motiivit. Eli mitä ostaja on oikeasti hankkimassa: osaamista, tuotetta, tiettyä liikevaihdon jakaumaa, strategista asemaa, valittua markkinaa jne. Näistä kaikista seikoista muodostuu yrityksesi arvo ostajan silmissä.