+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Bruttohinta

/
Päivämäärä14 loka 2014
/
Kirjoittaja

Yrityskaupoissa yleensä julkistetaan, joko osakekannan hinta (Equity Value) tai liiketoiminnan kauppahinta (Enterprise Value). Pienemmissä transaktioissa ei välttämättä julkaista lainkaan hintatietoja. Ostaja voi kuitenkin joutua pulittamaan huomattavasti enemmän rahaa kuin julkistettu määrä ja tätä kokonaishintaa voi kutsua vaikkapa nimellä bruttohinta.

Esimerkiksi johdon bonukset, sitouttamispaketit ja vastaavat eivät näy osana kauppahintaa, mutta ovat oleellinen osa kaupan struktuuria. Paketeilla pyritään motivoimaan myyjätahon arvokkaat työntekijät jatkamaan hyvää työtään. Syy kauppahinnan jakamisesta osakekannan arvoon ja bonuspaketteihin voi olla myös se, että ostaja haluaa kommunikoida sijoittajille ja analyytikoille alemman kauppahinnan kuin bruttohinta. Ulkopuoliset tahot arvioivat kaupan hyvyyttä vain osakekannan tai liiketoiminnan kauppahinnan perusteella, koska bonuspakettien sisältö on luottamuksellista tietoa jota ei julkisteta. Pörssiyhtiöiden osakekurssi reagoi herkästi yrityskauppoihin ja etenkin epäedullisilta näyttävät kaupat aiheuttavat punaisia numeroita noteerauksiin. Jos ostaja ostaa samankaltaista liiketoimintaa kuin se itse tekee, on sen vaikea perustella kovinkaan paljon korkeampia liikevaihto- tai käyttökatekertoimia, kuin mitä sen omat vastaavat multippelit ovat. Siksi kauppahinnan jakaminen vähentää tuskaa ja kurssiheiluntaa.

Jakoon voi olla myös kirjanpidolliset perusteet, onhan itse kauppahinta tyypillisesti taseeseen kirjattavaa capexia ja bonuspaketit taas selkeästi tuloslaskelmaan kuluina kirjattavaa opexia.

Myyjätaholla ymmärretään, että sitouttaminen on tärkeää, mutta liian räikeä työntekijäosakkaiden suosiminen bonuspaketein muun kauppahinnan kustannuksella aiheuttaa närää.

Ostajan bruttohintaan eli kokonaisinvestointiin kuuluvat myös integrointikustannukset ja mahdolliset tuotteistuksen jatkokustannukset. Harvoinhan myyjän tarjoama istuu sellaisenaan ostajan tuote- tai palveluvalikoimaan ilman jatkojalostusta.

Myyjän on hyvä ymmärtää mistä kaikesta ostajan kokonaisinvestointi koostuu. Se on arvokasta tietoa kauppaa neuvoteltaessa. Jos esimerkiksi pystyy keksimään, miten jatkokehitys tulee odotettua nopeammaksi ja halvemmaksi, niin siinä voi olla paikka kiristää hintaruuvia. Johdon bonuspaketeista on paljon helpompaa keskustella ennen kauppaa kuin sen jälkeen.