+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Hyvien neuvojen hinta

/
Päivämäärä24 huhti 2018
/
Kirjoittaja

Advisory board eli neuvottelukunta

Yrityksellä on aina hallitus, joka on yrityksen ainoa lakisääteinen elin. Hallituksen valitsee omistajat yhtiökokouksessa. Advisory board (AB) eli suomeksi neuvottelukunta on yrityksen johtoa neuvova henkilö tai joukko henkilöitä. AB:llä ei ole mitään juridista valtaa tai vastuuta. AB voi koostua yhdestä tai useammasta neuvonantajasta.

AB siis antaa neuvoja, tekee esittelyitä, mahdollisesti sijoittaa yritykseen ja joskus, tosin harvoin, jopa luo uskottavuutta. Pelkän uskottavuuden takia AB:ta ei kannata rekrytoida. AB kannattaa rakentaa vain, jos johto oikeasti tarvitsee apua yrityksen hallituksen ulkopuolelta.

Joissakin tuntemissani yrityksissä AB kokoontuu säännöllisesti; yleensä muutaman kerran vuodessa. On kiva kokoontua illallisella ja jutella niitä näitä kalliin konjakkilasin äärellä, mutta siihen se hyöty yleensä jääkin. Tehokkain tapa hyödyntää neuvonantajaa on soittaa tälle, kun kysymys pulpahtaa mieleen. Jos neuvonantaja ei tähän ad hoc -toimintamalliin ole valmis, älä edes harkitse palkkaamista.

Neuvonantajan tärkein tehtävä on vastata kysymyksiin – ei huudella takapenkiltä. Neuvo on aina antajan subjektiivinen näkemys ja pohjautuu neuvonantajan omiin, joskus vanhentuneisiin, kokemuksiin. Neuvoihin pitää suhtautua kriittisesti, oppia niistä ja lopulta soveltaa tarpeen mukaan. Neuvoja ei pidä noudattaa sokeasti oli kyseessä minkälainen guru tahansa. Parhaalla neuvonantajalla on rolodex* ajan tasalla ja hän haluaa esitellä yritystä potentiaalisille uusille asiakkaille.

Neuvonantajaa valitessa kannattaa toimia samoin kuin henkilökuntaa rekrytoitaessa. Kysy neuvonantajan neuvomilta yrityksiltä oliko henkilöstä hyötyä ja mitä henkilö teki yrityksen hyväksi. Jos neuvonantaja ei tähän referenssitarkistukseen ole valmis, kannattaa harkita uudestaan.

Neuvonantajalle täytyy toki maksaa palveluistaan. Kompensaatio on yleensä osakkeita/optioita tai käteistä. Osake/optiopalkkiot vaihtelevat 0.25% – 1% välillä yrityksen osakekannasta. Paras vaihtoehto on se, että neuvonantaja sijoittaa yritykseesi. Optiot eivät sitouta ja dilutoivat muita omistajia turhaan. Käteistä kannattaa käyttää vain, jos neuvonantajan esittely on johtanut kauppaan. Älä siis maksa käytetyistä tunneista, vaan tuloksista.

Kaikesta kritiikistä huolimatta neuvonantaja voi olla hintansa väärti. Yrityksen kassaa ei AB:hen kannata polttaa eikä antaa osakkeita/optiota holtittomasti.

*Rolodex