+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Iltasatu – patenttipeikolle täystyrmäys

Olipa kerran kauan kauan sitten, eli vuoden 2014 toukokuussa, amerikkalainen softapaja nimeltään Life360. Sen omistajayrittäjä Chris Hull oli kovin iloinen nikkari, koska oli juuri saanut yhtiöönsä pikkiriikkisen pääomasijoituksen: 50 miljoonaa dollaria. Mutta sitten peikkovuorelta laskeutui kamala mörökölli eli patenttipeikko, nimeltään Advanced Ground Information Systems Inc. omaan ankeaan peikkoluolaansa eli valtavaan merenrantalukaaliin Floridassa, jossa itse vuorenpeikko Malcolm ”Cap” Beyer piti majaansa.

Peikko päätti tuhota nikkarin elämäntyön ja lähetti kirjeitse haasteen oikeuteen patenttirikkomuksesta antaen kuitenkin ensin nikkarille kolme päivää aikaa maksaa ruhtinaallinen korvaus haasteesta vapautuakseen. Peikko oli sitä mieltä, että jokainen joka näyttää paikkamerkin kartalla rikkoo sen patenttia. Nikkari oli toista mieltä ja vastasi ystävällisesti peikolle: ”Dear Piece of Shit… jne.” kiistäen rikkomuksen. Niinpä peikko ja nikkari päätyivät metsänvanhimpien neuvoston eteen eli oikeuteen ratkomaan peikon aloittamaa tappelua.

Oikeudessa peikko käyttäytyi niin kuin tämän kaltaiset peikot yleensä toimivat: se pyysi nikkaria taipumaan sovintoratkaisuun. Mutta nikkari oli hyvin hyvin vihainen, aivan kuin eräässä jäisessä kaukomaassa asustava Nasse-setä, eikä siksi halunnut hänen lompakkoaan kurittavaa sovintoa. Niinpä hän teki vastaesityksen peikolle: hän tarjosi nolla dollaria ja vaati peikkoa lisensoimaan koko patenttiportfolionsa kaikille halukkaille pikkunikkareille eli startup firmoille ilman korvausta. Peikolla oli avustajinaan haltijoita, joita myös juristeiksi kutsutaan. Haltijat nauroivat nikkarin ehdotukselle. He luulivat sitä vihaisuudesta johtuvaksi bluffiksi eivätkä raukat tajunneet, että nikkari oli päättänyt antaa peikolle karvaan opetuksen.

Nikkari lähti tappeluun peikon kanssa epätavallisen järein asein. Jo erään tutun laulun sanatkin kertovat, että ”toinen meistä valon lapsi on ja toinen yötä rakastaa” – eli peikot eivät kestä päivänvaloa. Ne tykkäävät öisistä hämäräpuuhista, toivovat vastustajansa lamaantuvan kauhusta, olevan hiljaa – ja maksavan vaateet päästäkseen eroon peikosta. Nikkari tuumi, että peikkoa vastaan kannattaa mieluummin tapella kirkkaassa auringonvalossa. Niinpä peikko otti ensimmäisen tyrmäysiskun vastaan sillä, että nikkari julkisti peikkoa avustavien haltijoiden nimet, juristit Mark Hannemann ja Thomas Makin lakifirmasta Kenyon and Kenyon LLP.

Taistelun seuraavassa erässä nikkari ilmoitti, että se ei aio ainoastaan puolustaa itseään pahaa peikkoa vastaan vaan myös sen kaikkia ystäviä. Nikkari lupasi maksaa tappelun tätä samaista peikkoa vastaan kaikille sellaisille pikkunikkareille, jotka joutuivat kituuttamaan alle 25 miljoonan pääomasijoituksella. Tällainen hyökkäys sekä pöyristytti että suorastaan pelotti peikkoa.

Kun ratkaiseva päivä metsänvanhimpien neuvoston edessä koitti, nikkari oli pyytänyt myös omaksi avukseen haltijoita – etunenässä peikkotaistelija Lee Cheng lakifirmasta Newegg. Vaikkakin neuvosto paheksui nikkarin kielenkäyttöä vastinekirjeessään, se kuitenkin ratkaisi tappelun nikkarin eduksi ja päätti ettei nikkari loukkaa peikon patentteja. Nikkari oli hyvin iloinen siitä, että peikko ja sitä avustavat haltijat eivät päässeet vierailemaan hänen lompakollaan.

Tämän tappelun jälkeen myös pari muuta peikkoa on pelotellut samaista nikkaria kirjeillään. Kun ne ovat lukeneet nikkarin järeästä puolustustaistelusta, ne ovat vetäytyneet peloissaan takaisin vuorelle.

 

Sen pituinen se ja tositarinan voi lukea:

http://techcrunch.com/2015/03/23/i-beat-a-patent-troll-and-you-can-too/

http://arstechnica.com/tech-policy/2015/03/how-life360-won-its-patent-war/2/