+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Konkurssi mustamaalaa luottotiedot

/
Päivämäärä15 marras 2016
/
Kirjoittaja

Suomen talous on ajettu ahdinkoon nostamalla julkisen sektorin menot sellaiselle tasolle, jota ei pystytä kattamaan verotuloin. Uusia firmoja perustavista yrittäjistä toivotaan talouden pelastajaa. Kaikenlaisen näennäisen näpertelyn, kuten innovaatiosetelin, luullaan kiihdyttävän pienten yritysten syntyä ja kasvua. Parempaa pöhinää saisi aikaan sillä, että raivattaisiin yletöntä säätelyä, yrittäjyyden esteitä ja riskitekijöitä.

Pahin yrittäjyyden este on pelko konkurssista. Tosin ei pesunkestävä yrittäjä konkurssia pelkää, vaan hän pelkää sitä, että konkurssin jälkeen ei anneta mahdollisuutta uuteen alkuun. Jos yksi firma ei toiminut, niin seuraava saattaakin jo olla kasvuyritysten kunkku! Mutta tässä holhousyhteiskunnassa on todella hankalaa ponnistaa uuteen lähtöön, sillä konkurssista tulee merkintä yrityksen luottotietoihin ja sitä kautta myös yrittäjälle henkilökohtaisesti. Ei lainaa, ei luottokorttia, ei maksuaikoja – ja maine kuin rikollisella. Se on toki selvää, että jos konkurssiin liittyy varojen kätkemistä tai muuta hämäräpuuhaa, niin raksi luottorekisterissä on paikallaan. Mutta jos konkurssi on normaali liiketoimintariskin realisoituminen, niin luottotietojen menetys on aivan liian ankara rangaistus.

Yritysten ekosysteemissä tietyn määrän firmoja pitääkin mennä konkurssiin. Se vapauttaa resursseja toimimattomista liikeideoista uusin mahdollisuuksiin. Konkurssitiedon rekisteröinti ja merkintä luottotietoihin on loukkaus yksityisyydensuojaa vastaan ja estää tehokkaasti yrittäjän ponnistamisen seuraavalle kierrokselle. Konkurssiin tehnyt yrittäjä voi hakea rahoitusta uuteen firmaansa vasta kolmen vuoden odotteluajan jälkeen. Tätä kutsuttanee ”motivointiperiodiksi”, jonka yrittäjä voi vaikkapa viettää sosiaalituin lähibaarissa… Konkurssin kokeneena sarjayrittäjä on kokeneempi ja osaavampi – miksi siis pitää lyödä lyötyä.

Erityisen perverssiä on se, että konkurssimerkintä tulee myös kanttuvei menneen firman hallituksen jäsenille ja myös heidän luottotietonsa ovat vaarassa rapautua. Tämäpä oivallinen kansallinen tapa motivoida osaavia konkareita startup-yritysten hallituksiin! Onneksi meillä ainakin bisnesenkelien yhdistys FIBAN on havainnut ongelman. Se on sopinut Suomen Asiakastieto Oy:n kanssa menettelytavasta, jossa sijoittajan ominaisuudessa hallitustyöhön osallistuva saa Asiakastiedolla konkurssitietojen rekisterissä nk. ref-merkinnän (https://www.fiban.org/news/yksityissijoittajan-luottoluokituksen-suojaaminen-ref-tunnus-fibanin-sijoittajajasenille ). Eli merkintä tulee, mutta laakerilehvin varustettuna. Tämän merkinnän tulisi signaloida luotottajille, että kyseinen henkilö on sijoittaja eikä ammattimainen konkurssirötöstelijä, joten ei tarvitse käydä evakuoimassa mastercardia, sulkea pankkitiliä ja eräännyttää asuntolainaa. Sijoittajan roolissa on myös vaarana, että merkinnän vuoksi jonkun toisen kohdeyrityksen rahoitus vaarantuu, kun yksi kohdefirma kupsahtaa konkkaan. Voi tätä Suomi-neitoa, puheet kuin prinsessalla, teot kuin noita-akalla.