+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

M&A 2019

/
Päivämäärä02 tammi 2019
/
Kirjoittaja

Teknologiayritysten M&A tulee jatkumaan vahvana. Digitaaliset palvelut ovat muuttaneet asiakaskäyttäytymistä kivijalasta verkkoon ja tämä trendi tulee jatkumaan. Digitaalisuus on myös murtanut monien toimialojen toimintatapoja ja muutos avaa aivan uusia mahdollisuuksia kasvuyrityksille. Edellä mainittu on hyvä asia teknologiayrityksille myös yrityskauppamielessä. Jos aikaisemmin vain teknologiayritykset ostivat toisiaan, niin nyt ostajia on entistä enemmän, koska myös ei-teknologiayritysten on vahvistettava kilpailukykyään. Yrityskauppojen arvo 13 miljardista dollarista 128 miljardiin dollariin vuosien 2013 ja 2016 välillä. Vaikka Suomessa jokainen itseään kunnioittava iso pörssifirma vakuuttaa digitalisaation olevan tärkeä osa strategiaa, ei se ainakaan isoina yrityskauppoina vielä näy. Wärtsilän 43 miljoonan euron ohjelmistotalo Eniramin ostos lienee yksi suurimmista kotimaisista teknojärjestelyistä.

Digitaaliset edelläkävijät ovat astumassa perinteisille toimialoille. Tästä erinomaisena esimerkkinä on Amazonin viimevuotinen Whole Foods ostos. Ainakin USA:ssa tämä on saanut saanut aikaan vipinää vakiintuneiden toimijoiden keskuudessa.

Myös M&A prosessit ovat muuttuneet. Jos ennen yritettiin saada aikaiseksi mahdollisimman laaja huutokauppa markkinoimalla kohdetta suurelle määrälle ostajia, niin nyt pyritään pitämään ostajakandien määrä kohtuullisena. Prosessi pysyy paremmin hallussa ja listalle päässeet ovat käyneet läpi myyjien seulan.

Myyjille on entistä tärkeämpää päästä valitsemaan hyvä koti yritykselleen. Eräskin asiakkaamme kommentoi tekemäämme ostajalistaa lausuen ”tuolle emme ainakaan myy, älkää edes ottako yhteyttä”. Huoli yrityskulttuurien yhteensopivuudesta koskee myös ostajia.

Vuosituhannen vaihteen teknobuumin jälkeen listausmarkkinat lähes kuolivat. Onneksi pörssin First North markkinapaikka on alkanut vetää myös Suomessa. Listautuminen on tärkeää vaihtoehto niille yrityksille, jotka tarvitsevat varoja kasvuun. Kaikki kun eivät halua tai saa pääomasijoittajan hallinnoimien rahastojen varoja. Pörssistä on tullut myös relevantti exit-markkina. Viimeaikaiset kaupat ja ostotarjoukset (Basware, Pöyry, jne.) ovat hyvä merkki markkinoiden aktiivisuudesta.

Tavat, miten yritysjärjestelyitä tehdään, ovat myös muuttumassa. Moni uusi ohjelmistoteknologia on tunkeutumassa tähän PowerPointin ja Excelin valtakuntaan. Markkinoille on tullut myös listaamattomille yhtiöille sähköisiä kauppapaikkoja, joissa myyjät ja ostajat voivat kohdata. Juristit hyödyntävät älykkäitä ohjelmistoja due diligence materiaalin läpikäyntiin. Yrityskauppoihin vielä kuitenkin tarvitaan meikäläisiä, koska neuvonanto on people’s business.