+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Osakassopimus yrityskaupassa

/
Päivämäärä22 huhti 2014
/
Kirjoittaja

Osakassopimus on yrityksesi tärkein dokumentti. Se määrittää omistajien keskinäiset suhteet ja heidän suhteensa yhtiöön. Siinä sovitaan myös omistajien oikeuksista ja velvollisuuksista. Osakassopimus toimii apuna yhtiön tulevaisuudentavoitteiden suunnittelussa. Jos tavoitteenasi on joku kaunis päivä myydä yrityksesi, niin sitä suuremmalla syyllä osakassopimukseen kannattaa panostaa. Moni yrittäjä tai sijoittaja on joutunut vaikeuksiin yritystään myydessään, kun käsissä on ollut puutteellisesti kirjoitettu osakassopimus.

Yrityskauppaa silmällä pitäen kaikki osakkeiden myyntiä koskevat pykälät on mietittävä huolella. Tällaisia pykäliä ovat muun muassa right of first refusal (etuosto-oikeus), tag along (myötämyyntioikeus) ja drag along (myötämyyntivelvoite).

Todellinen exitin tappaja on etuosto-oikeus osakkeisiin. Tässä tapauksessa jollakin nimetyllä osapuolella on oikeus ostaa yritys tai myyjän osakkeet. Esimerkiksi jos joku tarjoaa firmastasi euron osakkeelta, niin etuosto-oikeuden haltijalla on oikeus ostaa samaan hintaan. Yritäpä siinä sitten saada aikaan huutokauppaa. Tätä kannattaa käyttää harkiten ja vain erityisissä tilanteissa.

Myötämyyntioikeudella turvataan pienosakkaiden oikeuksia. Jos pääomistaja haluaa myydä osan osakkeistaan tai kaikki osakkeensa, niin tällöin pienosakkaatkin saavat myydä omistuksensa suhteessa. Tämä pykälä helpottaa merkittävästi piensijoittajien saamista mukaan yritykseesi.

Myötämyyntivelvollisuus antaa enemmistöomistajalle oikeuden velvoittaa muutkin myymään exitissä. Tämä pykälä löytyy yleensä aina pääomasijoittajien kanssa tehtävistä osakassopimuksista. Tämä on ehdoton pykälä omistaessasi enemmistön yrityksestäsi. Tällä vältät joutumisen pienomistajien panttivangiksi.

Osakkeiden siirtoon ja panttaukseen löytyy myös sopimusehtoja, joita kannattaa hyvän juristin kanssa harkita osakassopimusta tehdessä. Jotkut pykälät saattavat tuntua epärealistisilta ja kaukaisilta. Yrityksesi myynnin mahdollistamiseksi ovat ne välttämättömiä.

Vältyt monelta osakkaiden väliseltä riidalta ja pahimmillaan yrityskaupan kaatumiselta, kun osakassopimuksesi on oikein tehty. Parhaan lopputuloksen saat, kun kaikki osakkaat ovat sitoutuneet sopimukseen.