+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Pääomasijoituksen tuottovaatimukset

/
Päivämäärä05 joulu 2017
/
Kirjoittaja

Kauppalehden artikkelissa käsiteltiin tutkimusta ammattimaisten bisnesenkeleiden sijoitusten tuotoista. Viitatussa tutkimuksessa analysoitiin 40 Fibanin jäsenen tekemää 126 exitiä. Sijoitusten IRR eli sisäinen vuosikorko oli 25 prosenttia.

Suomen Pääomasijoitusyhdistyksen (FVCA) mukaan pohjoismaiset venture capital –rahastot ovat tuottaneet vuosina 2000-2015 sisäistä korkoa 14,5%. Vuosi 2015 oli hyvä, silloin sisäistä korkoa tuli rahastoille 28%, pohjoismaisten pörssien small cap yhtiöille 25% ja kaikille pohjoismaiden pörssiyhtiöille 14%.

Miten rahoitusta etsivän yrittäjän tulee suhtautua noihin lukuihin? Jotta rahastosta sijoituksia tekevä pääomasijoittaja pääsisi vähintään tuohon 14,5% keskituottoon, se hakee kohteita, joissa laskennallisesti IRR on selvästi enemmän kuin 30% – kaikki sijoitukset eivät kuitenkaan tuota niin hyvin kuin sijoitusvaiheessa on ennustettu. Lisäksi tuo 14,5% tuotto on sangen vaatimaton verrattuna riskittömämpään pörssiyhtiöiden tuottoon. Rahastosijoittajat hakevat selkeästi korkeampaa tuottoa vastineeksi riskille. Niinpä Piilaakson venture-sijoittajat hakevatkin kohteita, joissa on realistinen mahdollisuus sijoituksen satakertaistumiseen!

Edellisen kappaleen numeroiden mukaisesti, jos haarukoi yrityksen arvoa sijoittajan silmissä esim. parjatulla DCF-menetelmällä, pitää diskonttokoroksi asettaa vähintään 30%. Eräässä esimerkkilaskelmassa yrityksen arvo DCF-matematiikalla on 12.8 miljoonaa, jos diskonttokorko on 8%, mutta 30% korolla arvo putoaa 6.4 miljoonaan!

Bisnesenkeleiden sijoitukset ovat vielä riskipitoisempia kuin seuraavassa vaiheessa mukaan tulevien rahastojen, joten tuottovaatimuskin on vieläkin suurempi. Jos he ovat yltäneet 4X tuottoihin ja 25% IRRiin, niin analogisesti rahastojen mallin kanssa hekin hakevat sijoituskohteita, joissa ennustettu sijoituksen tuotto on suurempi kuin 8X tai 50% IRR. Karkeasti arvioiden tuottotavoitteen voi tulkita siten, että neljässä vuodessa sijoitus on vähintään viisinkertaistunut. Vertailun vuoksi – sijoittamalla rahansa pörssiin ja onnistumalla pääsemään noin 14% keskituottoon saa sijoituksensa nelinkertaistettua kymmenessä vuodessa.