+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Palveluprosessien digitalisointi

/
Päivämäärä03 loka 2016
/
Kirjoittaja

Onko mitään sen tehottomampaa toimintamallia olemassa kuin bittien kantaminen selkärepussa? Kun dokumentteja käsitellään paperilla, niin monesti tieto siirtyy paikasta toiseen käsipelillä. Äärikarmaisevana esimerkkinä on kirjoittajan kokemus, kun erääseen dokumenttiin tarvittiin Suomen Ulkoasiainministeriön alaisen Thaimaan Bangkokissa olevan suurlähetystön lainvoimaistaminen. Ministeriössä kehotettiin ostamaan matkalippu, lentämään 10 tuntia, hakemaan leima paperiin ja sitten paluumatkalle. Ei ollut mitenkään mahdollista, että dokumentti olisi ihan yksin lähtenyt digitaalisessa muodossa syyniin ja hyväksynnän jälkeen Suomessa istuva saman ministeriön alainen virkailija olisi tömäyttänyt musteläiskän paperin päälle. Sähköisesti homma olisi onnistunut muutamassa minuutissa ja pienin kustannuksin, lentokoneessa ärräpäitä sadatellen aikaa meni useampi päivä ja rahaa pari tonnia…

Se että paperidokumentit muuntuvat bittimuotoon on vasta ensimmäinen lyhyt askel kohti digitalisaation onnelaa. Yritysmaailmassa voittajat eivät löydy siitä porukasta, jotka ovat jämähtäneet digitaaliseen käsityöhön exceleineen ja wordeineen miettimättä kokonaisten prosessien automatisointia – erityisesti asiakaskokemuksen näkökulmasta. Siksi markkinoilla on runsaasti tilaa sellaisille uusille tulokkaille kuten Uber, Airbnb.

Suomessa ei palveluprosessien kehittämistä ole edes mielletty aidoksi innovoinniksi. Meillä luovan toiminnan tuloksena pitää olla jokin vimpain, härpäke tai muu tuotteeksi identifioitava kikkare. Uusissa häristimissä on liiketoiminnan kannalta se vika, että asiakkaat pitää opettaa löytämään ne ja käyttämään niitä. Hyvänkin keksinnön muuntuminen kasvavaksi liiketoiminnaksi voi olla tuskallisen hidasta. Palveluinnovointi taas kohdentuu useimmiten jo olemassa olevaan markkinaan, joten tehokkaan, turvallisen ja edullisen palvelun on helppo houkutella asiakkaita olemassa olevilta kankeammilta kilpaveljiltä. Kasvuloikat voivat olla rivakoita, koska hyvää palvelukokonaisuutta ei tarvitse myydä vaan se ostetaan.

Perinteisesti palveluyritykset ovat olleet huomattavasti enemmän sidonnaisia kotimarkkinaansa kuin tuoteyritykset. Tähänkin kasvukipuun auttaa palveluprosessien digitalisointi. Sähköisessä muodossa toteutetut palvelut ovat skaalattavissa nopeasti eikä niiden toimitus ole henkilösidonnaista. Yrityskaupoissa ostajat arvostavat nopeasti skaalautuvia liiketoimintamalleja ja tämä näkyy kauppahinnoissa. Suomi tarvitsee systemaattista palveluprosessien innovointia!