+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Pörssi sukeltaa – vaikuttaako yrityskauppojen valuaatioihin

Syksystä 2018 alkaen pörssi on ollut mollivoittoinen, kurssit ovat laskeneet ja on suuri epävarmuus siitä, onko alkamassa pidemmänkin aikaa kestävä karhumarkkina. Kurimuksessa FAANG -yhtiöiden (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) markkina-arvojen huipuista pyyhkiytyi yli tuhat miljardia dollaria – viideltä firmalta! Onko tällä ryminällä vaikutusta suomalaisten teknofirmojen kauppahintoihin?

Pörssin epävarmuus saa listatut ostajat varovaisemmiksi teknologiayritysten ostamisen suhteen. Kun markkina-arvot ovat huomattavasti huippuja alempana, tapahtuu enemmän isojen firmojen keskinäisiä transaktioita. Suomenkin pörssistä on jo tehty useita yritysostoja näiden ”hullujen päivien” aikana ja lisää lienee tulossa. Silloin kun jättiläiset mylläävät keskenään, ei niiden aika riitä katselemaan pienempiä pelureita.

Pörssiyhtiöiden arvostustasot vaikuttavat oleellisesti niihin yrityskauppoihin, joissa arvostus perustuu ostokohteen talouslukuihin kuten käyttökatteeseen tai liikevoittoon. Ostajien on vaikea perustella omille sijoittajilleen ja hallituksilleen, miksi ostokohteesta pitäisi maksaa samat tai paremmat kertoimet kuin millä niiden omat osakkeet pörssissä arvostetaan. Näin pörssin matalasuhdanne valuu läpi myös listaamattomien yhtiöiden arvostustasoon.

Kun yrityskaupan motivaattorina on ostokohteen numeroiden sijaan sen teknologia, ei ostohinta korreloi pörssin indeksin kanssa vaan suhteessa markkinaodotuksiin ja liiketoiminnan skaalautuvuuteen uuden omistajan hallinnassa. Kansainväliset teknologiajätit etsivät koko ajan uutta kasvua ostamalla mielenkiintoisia teknopajoja. Erityisen kuumia alueita ovat IaaS (Infrastructure-as-a-Service) ja SaaS (Software-as-a-Service). Gartnerin mukaan IaaS kasvaa noin 35% vuosivauhtia saavuttaen noin 84 miljardin dollarin tason vuonna 2021. SaaS kasvaa hieman hitaammin reilun 20% vuosivauhtia nykyisestä noin 74 miljardin dollarin tasosta lähes 120 miljardiin vuoteen 2021 mennessä. Tässä pelissä dinosaurukset käyvät markkinataistelua. Sellainen teknofirma, joka voi auttaa markkinaosuuden valtaamisessa, voi olla painonsa arvoinen kultaa. Riippumatta pörssikursseista.