+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Tankki täyteen

/
Päivämäärä07 maalis 2014
/
Kirjoittaja

Tankki täyteen

 

Onhan käyttöpääoma tuttu termi? Sehän on hyvin määritelty ja helposti laskettavissa yrityksen taseesta. Käyttöpääomaahan tarvitaan yrityksen päivittäisen toiminnan pyörittämiseen. Miksi siitä sitten kovin usein kiistellään yrityskauppojen yhteydessä?

 

Käyttöpääomaa voisi verrata bensaan auton tankissa. Ostaja haluaa varmistua, että kaupan teon jälkeen autossa on sen verran polttoainetta, että sillä voi ajaa kaupasta pois mahdollisimman pitkän matkan. Tehdäänkö kaupat auton tankki täynnä vai tyhjänä?

 

Ostajan mielestä auton bensa eli käyttöpääoma ja lisäksi ainakin osa kassaa kuuluvat hänelle. Myyjä taas ei haluaisi antaa yhtään ylimääräistä euroa periksi ostajalle. Kiista useimmiten koskeekin sitä osaa kassasta, jota ei voi laskea osaksi normaalia käyttöpääomaa. Kiista ostajan ja myyjän välillä on valmis.

 

No mikä sitten on normaalin käyttöpääoman taso? Kaupan osapuolilla on usein siitä oma näkemyksensä. Myyjä tuntee liiketoimintansa, mutta ostajalla ei ole muuta faktatietoa kuin yrityksen tase. Kuukausittaisesta taseesta ostaja voi laskea esimerkiksi viimeisen kahdentoista kuukauden keskiarvon. Kasvuyrityksen ollessa kyseessä voi olla oikeudenmukaisempaa käyttää kahdentoista kuukauden painotettua keskiarvoa tai kuuden, jopa kolmen kuukauden keskiarvoa.

 

Ostajan kannalta käyttöpääoma vaikuttaa ensinnäkin ostettavan yrityksen kauppahintaan ja toiseksi kassavirtoihin. Kasvuyrityksen ollessa kyseessä käyttöpääoman tarve tulee kasvamaan ja fiksu ostaja laskee nuo tarpeet kyllä kauppahinnasta pois.

 

Kiistely koskee yleensä käyttöpääoman laskemista ja näin ollen sen määrää. Selvennetään hieman asiaa tunnetulla kaavalla eli käyttöpääoma = myyntisaamiset + vaihto-omaisuus + vaihto-omaisuudesta maksetut ennakkomaksut – ostovelat – saadut ennakot. Ostajalla voi olla oma näkemyksensä myyntisaamisten oikeellisuudesta ja ikääntymisestä, varaston arvosta, ennakoista jne.

 

Laskentamallista kannattaa siis yrittää sopia aiesopimuksessa ostajan tai parhaimmassa tapauksessa usean ostajan kanssa myyntiprosessin alkumetreillä. Mitä myöhemmin prosessissa käyttöpääoman normaali taso sovitaan, sitä heikompi neuvotteluasema myyjällä on.

 

Lopullinen tarkka kauppasumma selviää kaupan päättämisessä. Tuolloin taseesta selviää tarkat tase-erät. Jos käyttöpääomassa on tapahtunut kauppaprosessin aikana muutoksia, vaikuttaa se osaltaan kauppahintaan. Käyttöpääoman tarkalla määrittelyllä voi olla merkittäväkin rooli lopullista kauppahintaa laskettaessa.

 

Kun käyttöpääomasi on hallinnassa, saat paremman hinnan yrityksestäsi suuremman kassan kautta.