+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Vähemmistösijoitukset yrityskaupan riesana

/
Päivämäärä21 tammi 2019
/
Kirjoittaja

Yritykselle saattaa tulla vastaan tilanne, missä mahdollisuus sijoittaa toiseen yritykseen kuulostaa loistavalta idealta. Syitä voi olla monia. Esimerkiksi pääsy käsiksi teknologiaan edullisemmin kuin lisensoimalla tai sitten vaikkapa vain finanssisijoituksena. Mahdollisen oman yrityksen exitin kannalta vähemmistösijoituksissa ei ole mitään järkeä, ellei yhtiön toimiala ole sijoitustoiminta. Vähemmistösijoitus kannattaa yleensä tehdä vain, jos aikomuksena on ostaa loputkin toisen yrityksen osakekannasta.

Yleensä myyjät kuvittelevat, että kyllä iso varakas ostaja siivoaa exitin jälkeen taseesta tarpeettomat vähemmistöomistukset. Kokemus on opettanut, että näin se ei mene. Ostaja haluaa selkeän taseen ilman rönsyjä. Siivoaminen jää myyjien kontolle. Pahimmillaan exit kaatuu. Useimmiten myyjät kuitenkin siivoavat ennen kauppakirjan allekirjoittamista tai kaupan allekirjoittamisen ja päättämisen välissä. Yrityskaupan kannalta harmillinen viive ja mahdollisesti paljon kuluja. Riskit siivoamisen mahdollisista jälkiseuraamuksista kantaa myyjä – ja niiden hintalappu saattaa olla huikea, koska yrityskaupassa liikkuva rahapotti kiinnostaa.

Miten sitten pääsee eroon vähemmistöomistusten tuomista rasitteista? Yksityisten yritysten osakkeilla ei ole pörssin kaltaista markkinaa. Osakkeiden myyntiä vaikeuttavat osakassopimuksen tuomat rajoitukset.

Jos joku suostuu ostamaan yrityksesi omistaman vähemmistöosuuden jostain toisesta yrityksestä, niin myytävien osakkeiden hinta saattaa olla tasearvoa pienempi. Tämä johtaa sijoituksen osittaiseen alaskirjaukseen, joka voi entisestään heikentää yhtiön omaa pääomaa.

Pomminvarmaa keinoa irtautumiseen ei taida olla. Eräs keino on sopia sijoituksen yhteydessä niin sanotusta put-optiosta. Tämä tarkoittaa sitä, että joko yritys tai jotkut sen osakkaat sitoutuvat ostamaan yrityksesi omistamat osakkeet takaisin. Put-optiota ei vastapuoli yleensä helposti niele.