+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Välityspalkkion arvonlisävero

/
Päivämäärä18 syys 2017
/
Kirjoittaja

M&A-neuvonantajien yrityskauppoihin liittyvä työ on aina syksyyn 2016 saakka rinnastettu konsulttityöhön, eli palvelun hintaan on lisätty arvonlisävero. Tämä muuttui korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä KHO:2016:137. Päätöksen mukaan investointipankkipalvelut ovat arvonlisäverottomia, kun yritysjärjestely toteutetaan osakekauppana. Liiketoimintakauppaan liittyvät palkkiot pysyvät edelleen arvonlisäverollisina.

Kun osakkeiden myyjä on yksityishenkilö, tarkoittaa arvonlisäverottomuus noin 20% säästöä neuvonantajan palkkiossa. Arvonlisäverovelvolliset yhteisömyyjät ovat saaneet vähentää alv:n, joten heidän kohdallaan muutos on merkityksetön. Jos olet tekemässä sopimusta neuvonantopalvelusta, niin kannattaa katsoa että kontrahti on laadittu niin, että sinulla on oikeus verottomuuteen.

Päätöksen jälkeen neuvonantopalveluita myyvät yritykset ovat voineet ratkaisun perusteella hakea aiheettomasti maksettuja arvonlisäveroja palautuksena kuluvan tilikauden lisäksi kolmelta viimeiseltä tilikaudelta. Jos sinä olet myynyt firmasi osakkeet kolmen vuoden sisällä, niin kannattaa kysyä neuvonantajaltasi, onko palautushakemus jo vetämässä, jotta oikeus palautukseen säilyy.

Kun me Tuohi Advisorsissa kuulimme päätöksestä syyskuussa 2016, niin käärimme hihat ja aloimme rustaamaan palautushakemuksia. Homma vaikutti aluksi varsin helpolta ja suoraviivaiselta – kasataan kaikki osakekauppojen palkkiolaskut, lasketaan niiden alv:t yhteen ja kirjataan palautushakemukseen. Mutta eihän se noin helposti voi mennä, kyseessähän on verotus! Meille neuvonantajille toiminnan osittainen muutos arvonlisäverottomaksi tarkoitti, että kaikki arvonlisäverotonta myyntiä varten tehtyjen ostolaskujen alv:t ovat vähennyskelvottomia. Esim. alv:n sisältävä vuokra oli jaettava kolmelta vuodelta kuukausittain pro rata alv:n sisältävän myynnin ja alvittoman myynnin suhteessa. Niinpä sitä sitten käytiin kolmelta vuodelta läpi kaikki ostolaskut ja jokaisen kohdalla mietittiin, kuinka iso osa laskun alv:sta on vähennyskelpoista. Rattoisaa toimistoaskaretta.

Monta mutkaa oli matkassa, verottajalta tuli lukuisia lisäselvityspyyntöjä, emmekä olisi ikinä selvinneet projektista ilman PWC:n apua. Nyt lähes 12 kuukauden jälkeen voimme väsyneinä, mutta onnellisina kertoa, että kaikki meiltä palvelua ostaneet ovat saaneet alvinsa takaisin verottajan hyvittämine korkoineen. Projektin ylivoimaisesti hauskin vaihe oli kysellä tilinumeroita niiltä, joille maksoimme palautuksia. Isoin palautettava summa oli yli 150 k€! Jostain syystä ihmiset kovasti ilahtuivat, kun pyysimme tilinumeroa laittaaksemme tilille rahaa, joka tulee täysin puskista.