+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Vendor due diligence helpottamaan huutokauppaa

/
Päivämäärä20 loka 2016
/
Kirjoittaja

Yrityskaupan yhteydessä myytävä yritys tongitaan katosta lattiaan eli kaikki sopimukset, talousasiat, teknologiat ja muut käydään läpi, jotta ostaja tietää mistä on maksamassa. Myyjän kannalta on hyvä tilanne, jos useampi ostajakandidaatti on kiinnostunut esittämään tarjouksen – huutokauppatilanteissa hintaa saadaan hilattua korkeammaksi. Kullakin ostajakandidaatilla on omat tiedon saannin tarpeensa – kysymyksiä ja selvityspyyntöjä ropisee. Eli kilpatarjoajat haluavat jo ennen tarjouksen antamista tehdä alustavaa due diligencea eli kotoisammin dd:tä . Yksi tapa varautua tähän sekametelisoppaan ja nopeuttaa kauppaprosessia on vendor dd:n tekeminen. Siinä myyjä itse teettää omalla kustannuksellaan itsestään tarkastuksen, jonka tekee riippumaton ja luotettava kolmas osapuoli.

Kolmannen osapuolen tekemää tarkastusta ostajakandidaatit pitävät luotettavampana kuin yrityksen itsensä antamia meriselityksiä. Plussaa on myös se, että vendor dd:ssä voidaan yksittäisen nippelitiedon julkistamisen sijaan tehdä relevantteja yhteenvetoja, jotka esitetään saman sisältöisinä kaikille potentiaalisille ostajille.

Onko myytävän yrityksen hallitus varma, että firma on myyntikunnossa eikä lupaavasti käynnistynyt myyntiprosessi karahda kiville kun due diligencessa alkaa löytyä luurankoja kaapeista? Tähänkin saadaan varmuutta teettämällä itse oman pesän tarkastus jo ennen kuin ostajakandit tulevat potkimaan renkaita.

Vaikka myytävä firma olisi jo teettänyt itsestään dd:n myyntiprosessinsa alussa, niin se ei poista tarvetta sille, että huutokaupan voittaja tekee myös tarkastuksen. Ostaja haluaa joka tapauksessa itse käydä perusteellisesti läpi ostokohteen. Vendor dd nopeuttaa lopullistakin dd:tä, koska dokumentit on jo kerätty dataroomiin tarkastusta varten. Jotkut ostajat voivat jättää osan due diligencesta jopa tekemättä ”reppaamalla” vendor dd:n. Termi ”reppaaminen” tarkoittaa sitä, että kauppasopimuksen kohdassa representations & warranties myyjä antaa rahallisen takuun vendor dd:lle.