+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Verovinkki sarjayrittäjille

Monesti vasta yrityskaupan yhteydessä firmaansa myyvälle yrittäjälle paljastuu, mitä verotukseen liittyvä termi ”hankintameno-olettama” tarkoittaa. Se liittyy kaupasta myyntivoittona saatavan pääomatulon verottamiseen. Meillä Suomessahan on käytössä hilpeän progressiivinen malli, jossa vero on 30% 30.000€ pääomatuloon saakka ja sen ylittävältä osuudelta 34%. Helppouden vuoksi laskelmissa kannattaa käyttää vain 34% arvoa tietäen, että se antaa tulokseksi 1200€ liikaa veroa.

Kun yrittäjä myy osakkeensa, niin hän ei siis maksa koko hänelle kohdentuvasta kauppasumman osasta tuota 34% veroa vaan ainoastaan myyntivoitosta. Myyntivoitto lasketaan siten, että omalle kohdalle tulevasta kauppasumman osasta vähennetään osakkeiden hankintahinta ja kulut, jotka kohdentuvat osakkeiden hankkimiseen, hallintaan ja myymiseen. Verottaja tarjoaa myös toisen mahdollisuuden: kauppasummasta voi vähentää joko 20% tai 40% niin sanottuna hankintameno-olettamana – 20% jos omistus on alle 10 vuotta ja 40% jos kymmenen vuotta ylittyy. Useimmiten yrittäjien omistukset ovat peräisin yrityksen perustamisen ajoilta ja ovat kuluineen paljon alle hankintameno-olettaman. Yrittäjän kannattaa siis käyttää verottajan suoma mahdollisuus ja näin efektiiviseksi veroprosentiksi jää joko 34% x 80% = 27,2% tai 34% x 60% = 20,4%. Kannattaa pitää mielessä, että käytettäessä hankintameno-olettamaa ei sen lisäksi voi vähentää mitään myynnin kuluja – esim. omia suhteellisia osuuksia yrityskaupan juristikuluista ja neuvonantajan palkkiosta.

Yllä oleva toimii johdatuksena verovinkkiin: sarjayrittäjän kannattaa aina pitää pari yritystä pöytälaatikossa vanhenemassa kohti 10 vuoden ikää. Kun on tarve perustaa ”uusi” firma viemään uutta ajatusta ja innovaatiota markkinoille, niin kaivetaan olemassa oleva yritys pöytälaatikosta, vaihdetaan nimi sopivaksi ja annetaan palaa. Jos ensivanhennus pöytälaatikossa on kestänyt vaikkapa 6 vuotta, niin on enää neljän vuoden matka siihen, kun niiden myynnistä saatavan myyntivoiton efektiivinen veroprosentti laskee 27,2 prosentista 20,4 prosenttiin! Jos uuden yrityksen rakentaminen kestää yli 10 vuotta, niin liikkeellelähtö pöytälaatikkofirmalla ei tuo veroetua. Vaan eipä sitä koskaan voi etukäteen tietää, milloin äveriäs ostaja kolkuttaa oven takana. Jo pikkiriikkisestä miljoonan myyntivoitosta säästö on lähes seitsemänkymmentätuhatta.