+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Yhteisyritys eli joint venture

/
Päivämäärä22 helmi 2016
/
Kirjoittaja

Olen monta kertaa käynyt keskustelua yhteisyrityksen (Joint Venture eli JV) perustamisesta asiasta innostuneen johdon kanssa. Onneksi järkipuhe ja pelottelu on yleensä auttanut. McKinsey & Company haastatteli kahtakymmentä Standard & Poor’s 100 yrityksen johtajaa. Haastateltavien arvion mukaan 40% – 60% JV:istä joko suoriutui huonosti tai epäonnistui heti. JV:n sijaan useimmiten kannattaa harkita jotakin muuta kaupallista suhdetta.

Idea JV:stä saattaa näyttää sairaan hyvältä kalvoilla ja Excelissä. Taivas aukeaa uusille maantieteellisille alueille, firmasi pääsee käsiksi osaaviin resursseihin, saa pääomia, voi jakaa riskiä kumppanisi kanssa. Itse uskon mielummin vaikka joulupukkiin.

JV on kuin avioliitto. Jos liitto ei toimi, sen lopettaminen voi tulla todella kalliiksi. Avioehdosta sopiminen on helpompaa suhteen alkumetreillä kihlattujen vielä rakastaessaan toisiaan. Sama pätee yhteisyrityksiin. Suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Sopimuksissa tärkeintä on huolehtia irtaantumisesta. Rakkauden ei tarvitse edes loppua, vaan vastaan saattaa tulla yritysjärjestely. Auta armias sitä porua, kun ostajan juristi lukee huonosti kirjoitetun sopimuksen. Tähän on exitejä kaatunut.

JV on ajatuksena kiehtova. Niin on yhteisesti omistettu purjevenekin. Tai kimppakesämökki. Lopputuloksena on valitettavan usein isännätön yritys. Mikä JV:ssä voi mennä pieleen? Herra Murphyä lainatakseni – kaikki. Avioliiton lailla yhteisyrityksessä pitää ottaa toinen huomioon sekä olla rehellinen ja avoin. JV:n osapuolet ovat yleensä paranoideja. Pelätään toisen huijaavan, rikkovan sopimuksia, jne. Tai vielä pahempaa – uskotaan naivisti toisen osapuolen ajavan sinun yrityksesi etuja.

Jos nyt kuitenkin vielä haluat yhteisyrityksen perustaa, niin käytä riittävästi aikaa yhteistyömallin, hallinnoinnin sekä osapuolten välisten pelisääntöjen suunnitteluun. Äläkä unohda sitä kaikkein tärkeintä eli avioehtoa. Siis sitä miten pääset JV:stä eroon tarvittaessa.