+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Yksi diili – kaksi neuvonantajaa

Tapasin pitkästä aikaa erään tuttuni investointimaailmasta. Kuulumisistamme kerrottuani, totesi hän hämmästellen, että Tuohihan on tehnyt pelkästään kansainvälisiä yrityskauppoja. No niinhän se taitaa olla, ihmettelin itsekin. Selittyäni toimintamallimme hänelle tarkemmin, päätin kertoa siitä blogissamme muillekin.

Me teemme pääasiassa kolmenlaisia myyntitoimeksiantoja. Joskus yrityksellä on vain yksi ostaja, eikä muita haluta ottaa edes mukaan. Kaupan saaminen maaliin on yhden ostajan kanssa haastavaa. Kun ei ole kilpailua, on ostaja vahvoilla neuvotteluissa. Rajoitetuksi huutokaupaksi kutsun täyttä myyntiprosessia kaikkine vaiheineen. Rajoitetuksi prosessin tekee se, että kontaktoitavia ostajaehdokkaita on suppea lukumäärä tai ostajat ovat maantieteellisesti pienellä alueella. Täysi globaali huutokauppa on työmäärältään suurin ja prosessin koossa pitämisen kannalta vaikein. Muutoin siinä on samat vaiheet kuin rajoitetussa huutokaupassa.

Tuttuni aprikoi lisäksi, että kykeneekö ”putiikki” M&A neuvonantaja yllä mainitsemaani globaaliin toimeksiantoon? Vai tarvitaanko siihen oikea täyden palvelun investointipankki? Tuohessa olemme tehneet suurimmat kaupat yhteistyössä valitsemiemme kansainvälisten investointipankkien kanssa. Siitä siis nimi tälle blogille. Yhden ostajan diilit ja rajoitetut myyntiprosessit hoidamme itse.

Tuttuni jatkoi ihmettelyään. Eikö kahden neuvonantajan käyttäminen sitten ole kallista? Pienissä kaupoissa varmaan näin on, mutta isommissa ei. Kahden neuvonantajan muodostaman tiimin edut ovat mielestäni kiistattomat ja hintansa arvoisia. Ensinnäkin ”putiikilla” saattaa olla erityistä teollista tai maantieteellistä osaamista. Investointipankin resurssit ja kontaktit ostajiin nopeuttavat huutokaupan markkinointivaihetta. Mainitsemaani maantieteellistä Suomi-osaamista ei Lontoosta tai San Franciscosta löydy. Jo muutaman tunnin aikaero ja lentokoneeseen hyppäämisen vaiva hankaloittaa prosessin hallintaa. Eräässäkin diilissä omistajien, hallituksen ja johdon ”kädestä pitäminen” koko prosessin ajan varmisti kaupan syntymisen. Ja kaikki selvällä suomen kielellä niin, että insinööritkin ymmärsivät mitä milloinkin tapahtuu ja mitä monimutkaiset termit äidinoikeasti tarkoittivat. Esimerkiksi kauppasopimuksen lukukinkerit vallankin pienosakkaille ovat kullan arvoisia – kukapa uskaltaisi allekirjoittaa satasivuisen englanninkielisen sopimuksen ymmärtämättä mihin sitoutuu!

Kahden neuvonantajan käyttäminen ei myöskään hidasta myyntiprosessia, kun työnjako on selkeästi sovittu. Yllä mainitsemassani esimerkissä markkinointimateriaalin teimme yhdessä, kontaktoinnin hoiti investointipankki, aiesopimus yhteistyössä, due diligence meidän johdolla ja kauppasopimus meidän johdolla. Kun sopimukset tehdään Suomen Osakeyhtiölain alla, niin paikallisten kuvioiden osaaminen on tärkeää. Kahdesta neuvonantajasta ei synny kaksinkertaista palkkiota. Koska työtä jaetaan, niin myös palkkiota jaetaan.

Kaikille uteliaille löytyy vielä lisää tietoa siitä, mikä on “putiikki” ja miten “putiikki” eroaa täyden palvelun investointipankista. Linkki löytyy tästä.