+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Yrittäjien palkat

/
Päivämäärä04 helmi 2016
/
Kirjoittaja

Teknologia-alalla työpanostaan myyviä palveluyrityksiä arvostetaan yrityskaupan yhteydessä niiden kyvyllä tuottaa vapaata kassavirtaa, joka on pienillä investoinneilla kasvaville teknofirmoille lähes sama asia kuin käyttökate. Tällaisia firmoja ovat esim. koodauspajat, testausfirmat, konsulttipuulaakit ja vastaavat. Näille firmoille yleisin arvonmäärityksen mittari on käyttökatteen monikerta eli multippeli, joka usein löytyy väliltä 5-10.

On helppo sanoa, että käyttökatetta voi lisätä myymällä enemmän eli kasvattamalla liikevaihtoa. Mutta kun useimmiten myyntityötä jo tehdään 110% intensiteetillä ja kaikki kivet kääntäen. Kulupuoleen eli säästöihin voi vaikuttaa helpommin. Jos yrittäjätiimi esittää työntekijöilleen palkkojen alentamista, niin voi varautua siihen että parhaat tekijät vaihtavat työpaikkaa, ellei vastineeksi tarjoa jotain muuta houkuttavaa kuten osakkeita. Sen sijaan jos yrittäjätiimi runttaa omat palkkansa minimiin, niin johan alkaa käyttökate kohentua ja firman valuaatio nousee kuin sähkön siirtohinnat.

Kun yritysostaja tulee kolkuttelemaan ja tarjoaa firmasta vaikkapa kahdeksan kertaa käyttökatteen verran, niin tarjous pitää osata lukea muotoon: ”tarjoan yrityksen liiketoiminnasta (Enterprise Value) hintaa, joka on kahdeksan kertaa puhdistettu käyttökate”. Tässä siivousoperaatiossa putsataan työntekijäyrittäjien palkat ja mahdollisesti muutakin kuten aktivoinnit. Ostaja tekee putsauksen siten, että kysyy mikä olisi yrittäjätiimin markkinaehtoiset palkat, jos firma tulee ostetuksi. Jos uudet liksat nostavat merkittävästi palkkakuluja, laskee ostaja modifioidun käyttökatteen käyttäen laskennallista palkkakulua uuden isännän palveluksessa. Kun sitten putsattu käyttökate kerrotaan kahdeksikolla ja lopputuloksesta vähennetään ostettavan yrityksen velat ja lisätään kassa, niin päästään myyjää kiinnostavaan numeroon – eli paljonko firman myynnistä tulee pätäkkää!

Yritystään ei siis saa yhtään arvokkaammaksi, vaikka yrittäjänä kituuttaisikin minimaalisella palkalla, jotta käyttökate kukoistaa. Tämä voidaan yleistää koskemaan kaikkia keinotekoisia tuloksen ja taseen manipulointeja. Yrityskaupoissa ostajaa kiinnostaa kuinka kovasta valuutasta tase on rakennettu ja kuinka aitoja ja markkinaehtoisia ovat tuloslaskelman numerot. Isojen firmojen ammattimaiset ostajat putsaavat kaikki manipuloinnit ja jos vielä sen jälkeenkin jää epäilyksiä, niin somistavat kauppasopimuksen useiden kymmenien sivujen representations&warranties ja specific indemnifications pykäläviidakolla. Niissä kerrotaan vaikeaselkoisella juristislangilla, että jos kaupan jälkeen löytyy manipuloituja numeroita niin myyjät maksavat.