+358 400 410533
+358 400 616997

Myydäkö yritys aikaisin?

Tuohi Advisors blogi

Myydäkö yritys aikaisin?

/
Päivämäärä23 elo 2016
/
Kirjoittaja

Yrityksen omistajat joutuvat joskus tilanteen eteen, missä mietitään yrityksen myynnin tai rahoituksen oikeaa ajankohtaa. Kannattaako myydä yritys aikaisessa vaiheessa? Vai kehittäisikö firmaa vielä viisi vuotta? Ottaisiko rahaa pääomasijoittajalta, kun niitä tuntuu nurkissa pyörivän?

Ajatus firman myynnistä kymmenellä miljoonalla kuulostaa hienolta. Vielä hienommalta kuulostaa 50 miljoonan hintalappu. Tuon jälkimmäisen arvon ulosmittaamiseen aikaa voi kulua useita vuosia. Firmaa voi joutua pääomittamaankin kasvun rahoittamiseksi.

Yrityksen kasvattaminen rajojen yli ei tarvitse olla uhkapeliä omistajien rahoilla.

Ihmisten, noiden yritysten pikku samuraiden, johtamisen rooli korostuu kansainvälisissä (cross-border) yrityskaupoissa. Kaksi merkittävää tekijää nousee esille: organisaatioiden kulttuurierot ja henkilöstön integraatio. Käsittelen tässä tuota ensin mainittua.

Yrityskulttuuria on kahta lajia: kansallista ja yritykseen liittyvää.
Kansallinen kulttuuri tai kahden eri maan kulttuurin yhteentörmäys on usein väistämätöntä. Ainakin jos siihen ei varauduta. Eri kulttuureissa valtaa käsitellään usein eri tavalla – valta voi olla jakautunut epätasaisesti tai –reilusti. Epävarmuuden sietäminen, tavoitteiden aikajänne ja suvaitsevaisuus poikkeavat toisistaan taatusti vaikkapa Suomen ja USAn välillä.

Yrityskulttuureja on yhtä monta kuin on yrityksiäkin. Johtamistavat, läpinäkyvyys, byrokratia ja kannustaminen vaihtelevat maiden sisällä puhumattakaan vaihteluista eri maiden välillä. Yrityskaupassa pienetkin asiat kuten edut tai paremminkin niiden muutokset voivat johtaa tyytymättömyyteen.

Yrityksen kasvattaminen rajojen yli ei tarvitse olla uhkapeliä omistajien rahoilla. Ammattimaisesti hoidettu integraatioprosessi, ihmiset huomioon ottaen, minimoi haltuunoton riskejä.