+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Estääkö pandemia yrityskaupat?

Vuoden 2020 keväällä maailma on muuttunut ja osa muutoksesta on pysyvää. Kun aiemmin etätyö oli harvojen herkkua, niin nykytilanteessa on poikkeuksellista, että ns. immateriaalista työtä tehdään toimistolla. Etätyö, videokonferenssit ja virtuaalikokoukset ovat vastaus fyysiseen eristäytymiseen pandemian aikana.

Taloudelliset seuraamukset pandemiasta ovat astronomiset. Monien pienempiä yrityksiä ostavien pörssissä listattujen firmojen kurssit ovat ensin sukeltaneet ja sitten palautuneet pelottavan korkealle tasolle. Pandemian mahdolliset pitkän ajan seuraamukset ovat arvailujen varassa. Niinpä monet aikaisemmin aktiivisesti ostolaidalla olleet ovat vetäytyneet odottamaan tilanteen selkiytymistä.

On olemassa myös joukko yrityksiä, jotka ovat hyötyneet etätyön räjähdysmäisestä kasvusta. Kasvun skaalaamisen kannalta on houkutteleva tilanne, kun oman yhtiön arvo on uinut vastavirtaan ja vahvistunut samaan aikaan kun useimpien muiden yritysten arvoa on pudonnut. Yksi paljon julkisuuttakin saanut voittaja on videoconffien teknologiaan erikoistunut Zoom. Sen markkina-arvo on jo isompi kuin General Motorsin! Zoom on nauttinut markkinoiden ”hulluista päivistä” ja ollut ostoksilla. Se mm. julkaisi ostaneensa Keybase -nimisen kryptofirman toukokuun 7. päivänä. Etäprosesseissa salaamista tarvitaan kipeästi, joten ostos kuulostaa järkevältä.

Me Tuohen partnerit olemme saattaneet pandemian aikana kaksi yrityskauppaa maaliin. Sekä Alma Consulting Oy:n myynti ruotsalaiselle Vitec Software Groupille, että Accanto Systems Oy:n liiketoimintojen myynti IBM:lle saatettiin maaliin ns. ”kalsariclosingina” eli closing tehtiin ilman fyysistä tapaamista sähköisin työvälinein. Kaikki prosesseihin osallistuneet osapuolet ihmettelivät, kuinka sujuvasti asiat hoituivat, kun ei tarvinnut buukata lentoja ja hotelleja.

Yrityskaupoissa on kuitenkin yksi vaihe, jota on erittäin vaikea toteuttaa sähköisin tapaamisvälinein. Kun myyjä ja ostaja haluavat haistella yhteistä kemiaa, ei döfis välity digitaalisesti. Ei leijonalaumakaan voisi valita lauman johtajaa iPadia katselemalla. Ihmisenkin primitiivivaistot vaativat nenäkkäin tapaamisen, jotta luottamus syntyy. Luottamuksen jatkeena on kauppahinnan sopiminen ja sekin keskustelu sujuu paremmin fyysisessä tapaamisessa. Koko yrityskauppaprosessin kannalta vain muutama tunti riittää silmästä silmään tapaamisiin – aina ei edes tätä, jos ostajan ja myyjän edustajat tuntevat toisensa entuudestaan.Tuohi Advisors on saanut pandemian aikana enemmän kyselyjä neuvonantopalveluista kuin koskaan aikaisemmin ja valikoitu joukko ostajia on erittäin aktiivisesti liikkeellä, joten ainoa oikea vastaus otsikon kysymykseen: ”ei estä”.