+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Välimies

/
Päivämäärä23 helmi 2014
/
Kirjoittaja

Välimiesmenettely

 

Yrityskaupat päätyvät yhä useammin riitelyyn. Kynnys tappeluun ylittyy helposti, koska yrityskaupoissa liikutellaan suuria rahoja. Jos myyjän edustajat luopuvat yrityksestään eli eivät jatka yhteistä taivalta ostajan kanssa, niin riidanhaastajan ei tarvitse pohtia, mitä vahinkoa torailu aiheuttaa yhteistyölle ja näin kynnys kamppailuun on matala.

 

Useimmiten kauppasopimukseen kirjataan, että riidat ratkotaan välimiesmenettelyssä. Tämä on paljon nopeampi ja halvempi tie kuin tuomioistuinprosessi. Vaikka kyse ei ollutkaan yrityskaupasta, niin silti oli todella tyrmistyttävää nähdä ns. Saunalahtiprosessia käytävän pitkälle yli 10 vuotta! Välimiesmenettelyn suuri etu on myös se, että välimiehiksi yleensä nimitetään riideltävän aiheen asiantuntijoita – ykkösrivin juristeja alan johtavista firmoista. Tuomioistuimessa joutuu tyytymään yleisosaajiin, joilla saattaa olla ongelmia ymmärtää uutta digitalisoituvaa maailmaa ja sen pelisääntöjä.

 

Kolmen välimiehen välimiesmenettelyssä ratkaisun saa yleensä noin vuodessa. Kannattaa kuitenkin kirjata kauppasopimukseen, että ainakin pienemmissä riidoissa käytetään yhden välimiehen nopeutettua menettelyä. Hinta on halvempi ja homma kestää vain noin puoli vuotta. Paljonkos se sitten maksaa? Siihen löytyy laskuri Keskuskauppakamarin nettisivuilta (arbitration.fi). Yhdellä välittäjällä 500.000 euron riita kustantaa hallinnointimaksun 10.000 euroa ja välimiespalkkion 7.950 – 29.750. Lisäksi häviäjä maksaa molempien osapuolien juristikulut. Ei siis ihan halpaa lystiä, hintalappu on helposti yli 10% riidan määrästä.

 

Nopeutettu prosessi pannaan alkuun niin, että kantaja lähettää Keskuskauppakamarille hakemuksen, jossa on kuvattuna riita ja vaatimukset. Muutaman viikon sisällä Keskuskauppakamari määrää välimiehen, jonka kanssa riidan molemmat osapuolet käyvät pari kirjelmöintikierrosta perustellen omaa kantaansa ja esittäen sitä todistavia dokumentteja. Kirjelmöinnin jälkeen välimies määrää osapuolten kuulemispäivän. Tilaisuus on jännittynyt kuin jääkiekon olympiafinaali, kohtaavathan riidan osapuolet nenäkkäin ja voivat aistia vastapuolen fiilikset. Minkähän takia se tuntuu niin jänskältä; asiathan siellä riitelevät, ei ihmiset? Muutama viikko odottelua ja sitten välimies lähettää kirjallisena hyvin perustellun päätöksensä. Siitä ei voi valittaa, siksi prosessi pysyy nopeana. Prosessin voittaja kilistelee kuohujuomaa ja tappion kärsinyt miettii, mitä olisi pitänyt tehdä toisin.