+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Oma sisäinen diskonttokorkosi

/
Päivämäärä27 marras 2018
/
Kirjoittaja

Onko mahdollista arvioida tai laskea, mikä on oma henkilökohtainen diskonttokorkosi? Sen sukulaisia kutsutaan joissain yhteyksissä nimellä IRR (Internal Rate of Return), joissain toisissa nimellä CAGR (Compound Annual Growth Rate) ja muitakin lempinimiä on. Tieto olisi arvokas, koska sen avulla pystyy tekemään parempia päätöksiä varallisuutensa allokoinnista, kuten esimerkiksi yritysomistuksistaan. Vaikka et edes tietäisi numeroina omaa diskonttokorkoasi, niin se ohjaa intuitiivisesti päätöksiäsi joka tapauksessa. Selvyyden vuoksi todettakoon, että diskonttokorko on se korko, jolla tulevaisuuden rahaa arvotetaan (diskontataan) tähän hetkeen.

Jos vertaa jo kertaalleen hyvän exitin tehnyttä sarjayrittäjää ja ensi kertaa omaa firmaansa rakentavaa entreprenööriä, niin ymmärtää helposti rahan rajahyödyn olevan kovin erilainen. Sarjayrittäjällä on jo velaton asunto ja riippumattomuus palkkatuloista, kun taas ensikertalaisella on monta huolta, joita rahamassi helpottaisi. Niinpä yrityskaupoissa sarjayrittäjän mieltämä sisäinen diskonttokorko on pienempi kuin rahapulassa kiemurtelevalla ensikertalaisella – ja hänellä on malttia odottaa home run exitia.

Harva osaa sanoa tarkan numeron omaksi diskonttokorokseen – niitä harvoja kutsutaan äveriäiksi, joilla on riittävästi referenssipisteitä koroista ja erilaisten sijoitusten tuotoista. Koska rahan rajahyöty pienenee erittäin jyrkästi sen määrän lisääntyessä, pienenee myös diskonttokoron prosentti ja sen ennustettavuus helpottuu.

Pienillä numeroleikeillä pääsee haarukoimaan omaa sisäistä diskonttokorkoaan. Otetaan ensin tilanne, jossa sinulle on tarjolla miljoona euroa puhtaana käteen nyt ja heti. Voit vaihtaa miljoonan kolmeen miljoonaan, jonka saat 1,2,3,… 10 tai jopa sitäkin useamman vuoden päästä. Varmasti jokainen ottaisi mieluummin kolme miljoonaa ensi vuonna kuin millin tänä vuonna – onhan diskonttokorko huikeat 200%. Viisi vuotta ja kolme miljoonaa – kuulostaa melko hyvältä diililtä, me otetaan se! Diskonttokoroksi tulee vajaat 25%. Entäpä kymmenen vuotta: aika pitkä aika odotella ja diskonttokorko alle 12% – ei jaksa odottaa vaan milli tiskiin heti. Näin haarukoimalla löytyy valistunut arvaus omalle diskonttokorollesi.

Saman ajatusleikin voi käydä myös siten, että vaihtoehtona on miljoona kouraan heti tai jokin sitä suurempi summa kouraan viiden vuoden päästä. Eli kuinka olisi miljoona kouraan nyt tai kaksi miljoonaa viiden vuoden päästä – diskonttokorko vajaa 19%? Kolme miljoonaa viiden vuoden päästä – diskonttokorko vajaa 32%? Viisi miljoonaa viiden vuoden päästä – diskonttokorko vajaa 50%? Kymmenen miljoonaa viiden vuoden päästä – diskonttokorko vajaa 78%? Löydätkö oman sweet spottisi?

Jos ylläolevia malleja vertaa tilanteeseen, jossa yrittäjä miettii, että kannattaako firma myydä tänään hintaan x euroa vai kasvattaa sitä ja myydä muutaman vuoden päästä korkeammalla hinnalla, niin on yksi merkittävä ero. Riski. Yllä olevat matemaattiset mallit eivät sisältäneet riskitekijää. Siksi on helpompi tarttua vähän pienempäänkin numeroon. Yrityksen kasvattamiseen sisältyy paljon riskitekijöitä, jotka heijastuvat suurempana diskonttokoron odotuksena.