+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

USA:n verouudistus vaikuttaa m&a-markkinaan

/
Päivämäärä18 tammi 2018
/
Kirjoittaja

USAn presidentti Trump sai kuin saikin ajettua läpi suuren verouudistuksen, jonka kongressi hyväksyi vähän ennen joulua. Uudistuksessa tulovero pienenee jonkin verran, kun enimmäisveroprosentti laskee 39,6 prosentista 37 prosenttiin. Tämä pienentää äveriäiden yli 500.000 dollaria vuodessa ansaitsevien verotusta samoin kuin perintöveron ylimmän verorajan nosto 22 miljoonaan dollariin. Rikkaille tulee kertymään lisää varallisuutta, josta iso osa löytää tiensä pörssiin ja muihin sijoituksiin.

Paljon enemmän dramatiikkaa aiheuttaa kuitenkin yritysveron laskeminen 35 prosentista 21 prosenttiin. Tosin Yhdysvaltain monimutkainen verovähennysjärjestelmä on tähänkin asti leikannut efektiivisen veroprosentin pienemmäksi, mutta 14 prosenttiyksikön kertapudotus on silti harppaus, joka vaikuttaa monen yrityksen päätöksentekoon.

Esimerkiksi Apple suunnittelee massiivisten offshore kassavarantojensa kotiuttamista. Sillä on arviolta 256 miljardia dollaria sukanvarressa USAn ulkopuolella ja nyt se siis harkitsee kotiuttavansa suurimman osan säästöpossustaan ja on jo varautunut vaatimattomaan 38 miljardin taalan veromälliin. Varmasti myös monessa muussa isossa korporaatiossa pohditaan samansuuntaisia ajatuksia.

Massiiviset kotiuttamiset Euroopasta USAan tulevat vaikuttamaan myös eurooppalaiseen m&a-markkinaan – negatiivisesti. Suurin vaikutus tulee olemaan isoihin satojen miljoonien ja miljardien diileihin. Kun aikaisemmin jenkkifirmat ovat kotiuttamisen sijaan investoineet offshore kassojaan, ovat ne lievästi yksinkertaistaen saaneet 35% alennuksen hankinnoistaan. Nyt tuo alennus pienenee merkittävästi ja kotiutetuista varoista kilpailevat myös monet muut kotimaiset investointimahdollisuudet kuin yrityskaupat. Ketjureaktiona isojen eurooppalaisten diilien viileneminen tulee vaikuttamaan myös pienempiin yrityskauppoihin. Oletettavasti kauppojen määrät ja valuaatiot laskevat – mutta isompaa romahdusta tuskin tulee. Ilmiötä tasoittaa myös se, että jos kotiuttamisten määrä on suuri, niin se vahvistanee taalan kurssia.

Kannattako suomalaisen teknoyrittäjän olla huolissaan tai ryhtyä toimenpiteisiin? Ei kannata murehtia – huippufirmoista tullaan edelleen maksamaan huippuhintoja. Globaalit megasuhdanteet kannattaa jättää muiden murheeksi ja keskittyä omaan missioonsa. Massiiviset rahansiirrot ja sitä seuraava investointiaalto luovat erinomaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia ketterille toimijoille!