+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Sarjayrittäjä

Pohdimme taannoin blogissamme sarjayrittäjää https://tuohiadvisors.com/blog/sarjayrittaja-2-0/. Kuten jo tuolloin totesimme – me Tuohi olemme tehdas, jossa valmistetaan sarjayrittäjiä versiota 2.0 parantamaan suomalaista kilpailukykyä ja hyvinvointia.

Vaikka yrittäjien määrä on kasvussa ja suhtautuminen yrittäjiin on parantunut, niin he ovat edelleen suhteellisen harvinaisia. Yrittäjyyteen liittyvä epävarmuus toimeentulosta pelottaa monia. Pelko epäonnistumisesta lienee yksi suurimmista esteistä.

Michiganin yliopisto teki tutkimuksen yhdessä Stanfordin kanssa, jossa tultiin mielenkiintoiseen lopputulokseen. Yli 70% yrittäjistä (USA), jotka epäonnistuivat hankkeensa kanssa, eivät tehneet toista yritystä. Kun taas 29% tutkituista, joita kutsumme sarjayrittäjiksi, onnistuivat luomaan menestyviä firmoja epäonnistumisen jälkeen. eHuone -nimisen verkkojulkaisun mukaan (8.6.2017) jopa kolmannes suomalaisyrittäjistä perustaa yrityksen yhä uudelleen.

”Sarjayrittäjyys on vaikuttanut vahvasti Piilaakson menestykseen. Tämä on Euroopassa selvästi kasvava trendi ja on yleistynyt varsinkin viiden viime vuoden aikana”, kertoo pääomasijoittaja Atomicon tutkimusjohtaja Tom Wehmeier Kauppalehden haastattelussa 11/2015.

Mistä tunnistaa sarjayrittäjän? Ensinnäkin hänellä on vankka usko omaan tekemiseensä ja loputon uteliaisuus. Halu oppia uutta ja tutustua asioihin oman osaamisalueensa ulkopuolella. Sarjayrittäjä löytää reikiä ja haluaa keksiä niihin sopivia tappeja. Rohkeimmat haluavat muuttaa maailmaa. Tunnetuin esimerkki on Elon Musk. Tuo hullunrohkea mies Paypal, Tesla Motors, SpaceX ja SolarCity yritysten takana.

Sarjayrittäjä ei haaskaa kallista aikaansa touhuten liian monen idean kanssa. Hän kykenee hallitsemaan ajankäyttöään joko delegoimalla aikaa vieviä tehtäviä tai ostamalla osaamista. Tiukka fokus auttaa tekemään oikeita asioita.

Sarjayrittäjä on intohimoinen verkostoituja. Hän tietää mitä ei tiedä. Ei kun tutustumaan ja oppimaan. Sama toimii myös toisinpäin. Sarjayrittäjä jakaa mielellään omaa osaamistaan muiden kanssa. Samaisesssa KL:n artikkelissa Niklas Zennström (Skype, Atomico) kertoo edustavansa Euroopassa yleistynyttä yrittäjätyyppiä, joka sijoittaa uusiin yrityksiin rahan lisäksi osaamistaan ja toimii mentorina. Sarjayrittäjä laittaa hyvän kiertämään.

Liiketoiminnan pitää skaalautua nopeasti, jotta sarjayrittäjä jaksaa olla kiinnostunut firmansa kehittämisestä. Joskus sarjayrittäjästä saattaa tulla firmalle pullonkaula. Tähän liittyy myös rohkeus lopettaa ajoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa uuden vetäjän palkkaamista, yrityksen myymistä tai jopa sen lopettamista.

Sarjayrittäjä pelkää enemmän katumista kuin epäonnistumista. Rohkeimmat eivät edes tuo kehittämäänsä tuotetta tai palvelua markkinoille. Hyvä ei riitä. Pitää olla paras.

Joillekin yrittäjyys on pakon sanelemaa. Sarjayrittäjälle ei koskaan.