+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Koska on oikea aika myydä?

/
Päivämäärä28 kesä 2014
/
Kirjoittaja

Päätös yrityksen myynnistä johtuu monista seikoista. Joskus syyt ovat liiketoiminallisia ja joskus taas henkilökohtaisia. Syitä tärkeämpi seikka on oikea ajankohta. Sillä voi olla suuri vaikutus hintaan.

Hyviä syitä harkita myyntiä on esimerkiksi yrityksen hyvä kasvu ja kannattavuus tai teknologian merkittävyys markkinassa. Jos jompikumpi syistä ei ole kohdallaan, kannattaa odottaa.

Yritys voi tarvita merkittäviä lisäresursseja eli rahoitusta markkinatilanteen hyödyntämiseen. Jos oma kassavirta ei riitä ja rahoitusta ei ole saatavilla, voi harkita yrityksen myyntiä. Joskus taas yrittäjät voivat haluta tehdä jotakin muuta tai siirtyä vapaaherroiksi.

Ostajan motiivit ovat joko strategisia tai taloudellisia. Liiketoimintaa ostavaa yritystä kiinnostaa mittarit kuten käyttökate (EBITDA), joka tällöin on arvonmäärityksen tärkein mittari. Toki yrityksen kasvuprosentilla on suuri merkitys, koska näin voidaan vakuuttaa ostaja ruusuisesta tulevaisuudesta. Kannattavuus on tärkeämpi mittari kuin liikevaihto. Ostajaa kiinnostaa paljonko arvoa yritysosto tuottaa ja kuinka paljon saavat lisää liikevoittoa.

Strategista ostajaa kiinnostaa aivan muut seikat. Tällaisella ostajalla on ongelma, johon yrityksesi voi olla ratkaisu. Strateginen arvo vaihtelee merkittävästi ostajasta toiseen. Tällöin ostajien motiivien ymmärtäminen on kullanarvoista tietoa. Vain näin voidaan maksimoida yrityksen arvo. Aineeton pääoma ja osaajat merkitsevät eniten. Teknologiasi on sama oli yrityksesi liikevaihto viisi tai viisitoista miljonaa.

Teknologiayritykselle oikea aika myydä on, kun markkinat haluavat teknologiaasi. Tällöin arvo on korkeimmillaan. Väärä hetki myydä yrityksesi on markkinan huipulla kasvun haasteiden ollessa horisontissa. Ostajat ovat älykkäitä ja tuntevat markkinansa. Siksi sinun tulee tuntea markkinasi yhtä hyvin. Liika optimismi pelitilanteessa saa myyjät odottamaan joskus liian kauan.

Oikean myyntihetken päättää puolestasi markkina ja ostajien tarpeet. Markkinan ymmärtämisellä on arvoa. Seuraa isompien yritysten liikkeitä. Onko joku tulossa markkinaasi? Keillä on puutteita tarjonnassaan, joihin yrityksesi voisi tuoda ratkaisun? Onko jo joku tehnyt saman mitä yrityksesi kehittää? Onko kilpailijoitasi jo ostettu pois?

Parhaan hinnan saat kun tiedät mitä ympärilläsi oikeasti tapahtuu.