+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Closing dinner

/
Päivämäärä19 marras 2014
/
Kirjoittaja

Oman firman myyminen on monelle yrittäjälle ainutkertainen kokemus. Jos tuulipukukansan suurin transaktio elämässä on asuntokauppa, niin sangen usein yrityskaupassa puhutaan paljon isommasta kauppasummasta ja syvällisemmin yrittäjän elämän sisältöön vaikuttavista asioista. Asuntohan on vain neljä seinää, mutta yrityksessä on yrittäjän sielu – usko, toivo ja rakkaus. Niinpä onnistuneen kaupan saaminen maaliin saakka on juhlistamisen arvoinen hetki.

Joskus käy niin hyvä tuuri, että closing dinnerille päästään jo samana päivänä kuin itse closing tapahtuu ja yrittäjän pankkitilille tulee tsunami. Useimmiten kuitenkin kokoonnutaan juhlavalle iltapalalle noin neljän viikon sisällä closingista. Kummassakin ajoituksessa on puolensa. Closing-päivän iltana koko transaktio-tiimi on rasituksesta, jännityksestä ja maaliin pääsemisen huumasta sen verran adrenaliinihumalassa, että illallinen menee rennon palautumisen merkeissä ja fiilistelyssä. Sen sijaan paria viikkoa myöhemmin pidettävässä iltamassa on jo saatu etäisyyttä transaktioon ja siitä voidaan keskustella tunteen lisäksi myös järjellä – ainakin alkuillasta.

Koska kyseessä on ainutkertainen tilaisuus, niin juhlapaikkakin valitaan sen mukaisesti. Paikan suhteen on tärkeintä, että se on rauhallinen ja sen niin hyvällä akustiikalla ja äänenvaimennuksella varustettu, että transaktiotiimin kehuessa tosiaan ja itseään ei muu ravintolayleisö häiriinny. Ja tokihan siinä keskustellaan asioista, jotka eivät ulkopuolisten korviin saa kuulua. Toki pitkän kaavan mukainen herkullinen menu on oleellinen osa tapahtumaa. Eikä hinnallakaan ole niin väliä, neuvonantajathan tämän lystin tyypillisesti maksavat ja transaktio on tuonut myös heidän kassakoneelleen sutinaa.

Iltamaa viettämään kutsutaan yleensä transaktion ydintiimi. Tiimiin kuuluu myydyn yhtiön toimitusjohtajan ja core teamin lisäksi usein hallituksen pj tai pääomistaja, jos hän on osallistunut aktiivisesti projektiin. Neuvonantajista paikalle toivotaan juristitoimiston ja m&a advisorin edustus, yhdestä kolmeen edustajaa per firma. Mitään sääntöä ei tähän epävirallisen muodollisuuteen siis ole, vaan ne kutsutaan jotka ovat kimpassa puurtaneet projektin maalin. Myös tästä tilaisuudesta kannattaa free-riderit jättää rannalle ruikuttamaan. Joskus saattaa closing dinnerilla olla myös ostajapuolen edustajia; tällöin illanvietto on väkisinkin hieman formaalimpi ja lyhyempi tapahtuma.

Closing dinner kannatta pitää tunnelmaltaan rentona ja pukeutumiseltaan vapaana, mutta ravintolan tasoon soveliaana. Pidempiä puheita ei tarvita, mutta toki on paikallaan lausua pari sanaa kun kilistellään samppanjaa.

Kun calvadosit ja espressot on huuhdeltu tuulensuojaan ja lasku maksettu, niin sitten voidaan suunnistaa kaupungin humuun juhlaa jatkamaan. Joitakin closing dinner jatkoilijoita on nähty neuvonantajien opastamina jopa Kasarmitorin Yökyöpelissä joikaamassa closing-karaokea…