+358 400 410533
+358 400 616997

Kokemuksia yrityskaupoista

Tuohi Advisors - artikkeli

Lain vaatimus

/
Päivämäärä23 marras 2016
/
Kirjoittaja

Osakeyhtiölain viides pykälä on lyhyt, ytimekäs ja mielenkiintoinen: ” Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.” Siis jokaisen osakeyhtiön primäärinen tarkoitus on hakattu lain kirjaimeen. Minkähän vuoksi poliitikot naukuvat, että yritysten velvollisuus on työllistää; tai että on kohtuutonta, että yritys karsii henkilöstökuluja samaan aikaan kuin se tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen? Jos firma ilmoittaa toimintansa tarkoitukseksi jonkun muun kuin voitontavoittelun, niin kyseinen tarkoitus on oltava kirjallisessa muodossa yhtiöjärjestyksessä tai muuten yhtiö rikkoo osakeyhtiölakia.

Mielenkiintoista, että marraskuussa 2016 pidetyssä SDP:n puoluevaltuuston syyskokouksessa puolueen puheenjohtaja moitti yrityksiä siitä, että ne ”keskittyvät voittoihinsa ja asiakkaidensa tarpeisiin ja tähän on tultava muutos”. Siis yrittäjät, jotka noudattavat osakeyhtiölaissa niille velvoitettua toimintansa tarkoitusta, ovat johtavan poliitikon mielestä moraalittomia ketaleita. Ja vielä kehtaavat moiset yrittäjät juonitella firmaansa voittoa niinkin peijakkaan ovelalla taktiikalla kuin keskittymällä asiakkaidensa tarpeisiin. Tähän vilunkipeliin siis kyseinen puheenjohtaja vaatii muutosta.

Tarkoittaneekohan vaadittu muutos sitä, että jatkossa yritykset perustetaan vain harrastetoimintana tai aatteellisin perustein?  Näinhän voidaan lainmukaisesti menetellä, kunhan poikkeaminen voiton tavoittelusta muistetaan kirjata yhtiöjärjestykseen. Laki sen sijaan ei velvoita yrityksiä keskittymään asiakkaidensa tarpeisiin eli moinen hömpötys voidaan puheenjohtajan toiveiden mukaisesti lopettaa. Voisikohan tämä esimerkiksi IT-yrityksessä tarkoittaa sitä, että vaikkapa koodarit saavat kehitellä ihan mitä mieleen juolahtaa eli keskittyä omiin luomisen tarpeisiinsa asiakkailta tulevien toiveiden, odotusten ja vaatimusten sijaan? Kuulostaa hienolta, koska ilman asiakkaita ei ole henkisesti raastavia deadlineja eikä kukaan valita softabugeista tai kököistä käyttöliittymistä. Pienenä varjopuolena on se, että ei myöskään ole rahaa palkanmaksuun…

Jos Suomi halutaan säilyttää hyvinvointivaltiona, niin osakeyhtiölain kohtaa numero viisi ei kannata muuttaa. Muuttaminen toki olisi helppoa eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä. Mutta miten se tulisi muuttaa, jos voiton tuottaminen kuulostaa pahalta? Olisiko osakeyhtiölakiin vietävä velvoitteeksi ja toiminnan tarkoitukseksi työllistäminen? Mahdoton ajatus! Työllistäminen on seuraamus kannattavasti kasvavan yrityksen tarpeista eikä itsetarkoitus.

Nykymaailmassa työntekijätkin ymmärtävät sen, että paras suoja irtisanomisia vastaan on se, että yritys tuottaa voittoa. Joka vuosi julkaistaan tutkimuksia siitä, missä firmoissa on halutuimmat työpaikat ja missä yrityksissä on paras työtyytyväisyys. Ei liene mitenkään ihmeellistä, että kärkisijoille pääsevät vuodesta toiseen yritykset, jotka tuottavat keskimääräistä paremmin voittoa ja tekevät sen niinkin ovelalla strategialla kuin keskittymällä asiakkaidensa tarpeisiin.